Embervadászat folyt Budapesten, a rendőrség hajtóvadászattal válaszolt

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Négy embert - két német, egy olasz és egy magyar állampolgárt - vett őrizetbe a rendőrség eddig annak a társaságnak a tagjai közül, amely a gyanú szerint a napokban viperákkal, boxerekkel és más eszközökkel támadott meg járókelőket Budapest közterületein – közölték a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfői sajtótájékoztatóján.

A támadásokat hét-nyolc ember követte el, de a társaságnak vélhetőleg tíz-tizenöt tagja lehet, a többiek azonosítása, felkutatása még tart, ehhez

a külföldi társhatóságokkal és a magyar titkosszolgálatokkal is felvette a kapcsolatot a magyar rendőrség.

Nyerges Béla, a BRFK nyomozó főosztályának vezetője elmondta: adataik szerint az elkövetők

négy támadást hajtottak végre a napokban Budapesten, ezeknek nyolc sértettjük van, közülük hárman súlyosan megsérültek.

Beszámolt arról, hogy a történtek után azonnal létrehoztak egy nagyobb vizsgálócsoportot, amelynek első feladata az volt, hogy kiderítsék, van-e összefüggés a támadások között. Ez arra az eredményre vezetett, hogy az áldozatok valamennyien terepszínű vagy fekete ruházatot, esetleg bakancsot viseltek, az elkövetők pedig a támadások előtt követték, figyelték a sértetteket.

Megjegyezte: az eddigi adatok, kamerafelvételek tanúsága szerinta támadások elkövetőinek körülbelül fele nő. Az alezredes közölte, hogy

az őrizetbe vett négy embert közösség tagjai elleni erőszakkal gyanúsítják.

A csoport tagjai múlt csütörtökön lengyel turistákat vertek össze viperákkal és más eszközökkel, a sértettek közül ketten súlyos, töréses sérüléseket szenvedtek. Pénteken egy férfit bántalmaztak hasonló módon Gazdagréten, ő könnyebben sérült meg. A belvárosi Bank utcában egy koncertről hazainduló párt vertek össze, a férfi súlyosan megsérült, az I. kerületi Mikó utcában pedig egy német párt bántalmaztak súlyosan.

A támadók csak egy esetben, a gazdagréti támadásnál szólították meg áldozatukat, azt kérdezték tőle, hogy a kitörés napi rendezvényre megy-e. A férfi azt válaszolta, hogy nem, hanem dolgozni megy egy közeli üzletbe, pillanatokkal később már viperákkal ütötték őt és a földre került.

Nyerges Béla kitért arra, hogy az őrizetbe vett német és olasz állampolgár nem működik együtt a vizsgálatban, nem hajlandó kommunikálni a nyomozókkal, de tagadják az érintettségüket. Tagadja részvételét az őrizetbe vett magyar nő is.

Az őrizetbe vett négy gyanúsított letartóztatásáról várhatóan kedden dönt a bíróság – mondta az alezredes.

A sajtótájékoztató videóját itt tudja megtekinteni:

Előző sztori

Elkezdődött az új rendőrjárőrök kiképzése Szegeden

Következő sztori

Még idén összevonhatják a MÁV és a Volánbusz menetrendjét