Közélet

Chovanecz Kata: A baloldal szegedi ámokfutása jogszabályt sért és anyagi kárt okoz

Chovanecz Kata: A baloldal szegedi  ámokfutása jogszabályt sért és anyagi kárt okoz

2023. február 3., péntek
Chovanecz Kata: A baloldal szegedi  ámokfutása jogszabályt sért és anyagi kárt okoz

„A baloldal szegedi ámokfutása jogszabályokat sért és anyagi kárt okoz a szegedieknek”

- kezdte péntek reggeli sajtótájékoztatóját Chovanecz Kata, a Fidesz önkormányzati képviselője. Mint mondta, a közelmúltban számos olyan ügy borzolta a kedélyeket Szegeden, ami megmutatta, hogy a sok százmilliós közpénzből működő baloldali propagandamédia sem képes elfedni a városvezetés hanyagságát, nemtörődömségét, esetenként hozzá nem értését.

Hétből hétszer alkottak törvénytelen lakásrendeletet

A Kúria által törvényellenesnek minősített lakásrendelet tavaly május óta borzolja a kedélyeket Szegeden. Chovanecz Kata kiemelte, hogy a kormánypárti városi képviselők folyamatosan indítványozták a rendelet módosítást, de az süket fülekre talált a baloldalon.

„A jogszabályokba ütköző lakásrendeletre hivatkozva szegediekért dolgozó orvosokat, ápolókat, mentősöket és más egészségügyben dolgozókat, valamint pedagógusokat hoztak méltatlan helyzetbe és tettek volna utcára,

ezért kezdeményeztük – más városok gyakorlatával megegyezően –, hogy  a közérdekű feladatot ellátó polgárok is bérelhessenek piaci áron önkormányzati lakásokat”-mutatott rá a képviselőnő.

Hozzátette, hogy a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal többször felhívta az önkormányzat figyelmét a törvénytelenségre, amelyet később a hódmezővásárhelyi jegyző is megerősített. 

„A fő probléma a baloldal által elfogadott lakásrendelettel, hogy abban

összekapcsolták az önkormányzati lakások szociális helyzet alapján történő bérbeadását és a költségelvű bérbeadást, ezzel bújtatott módon hátrányosabb helyzetbe hozták a lakókat,

megfosztva őket a szociális kategóriával járó előnyöktől, ami törvénysértő.” - emelte ki Chovanecz Kata. A képviselőnő hozzátette, hogy a lakóknak elszámoltak külön szolgáltatási díj néven karbantartást, biztosítást, egyéb szolgáltatási díjakat és ügyviteli költségeket, melyek átlagosan havi 10 ezer forint tehernövelést jelentettek a szegedi bérlőknek, majd megkoronázva mindezt januártól szinte fű alatt 30-40 ezer forintot emeltek a belvárosi lakások bérleti díján.

A Kúria döntése a hétszer módosított, de továbbra is törvénysértő lakásrendeletről azért is lehet kellemetlen a város vezetőinek, mert annak megalkotásában a jogász polgármester, a jogász alpolgármester és a jogász jegyző is részt vett.

A Fidesz-KDNP munkájának eredményeképpen a korábbi gyakorlattól eltérően az önkormányzat, illetve cége nem szedhet többé közjegyzői díjat, óvadékot a szociális bérlőktől, akár 50 százalékkal csökkent az IKV-s lakásokban élők vízdíja és egyéb, jogellenesen szedett térítési díjak sem terhelik többé őket. A Fidesz–KDNP továbbra is a szegediekért dolgozik.

„Bízunk benne, hogy a baloldal hét sikertelen kísérlet után nyolcadik alkalommal az emberek érdekében, a jogszabályok figyelembe vételével alkotja meg végre a szegedi lakásrendeletet.”

- hangsúlyozta a fideszes képviselő.

A kormány rengeteg pénzt ad, mégis intézményeket zár be a baloldal

Mint azt mi is többször megírtuk, az országban a harmadik legmagasabb kormányzati rezsitámogatást kapta az országban, közel 1,3 millárd forintot. A kormánypártok szegedi országgyűlési képviselői Mihálffy Béla munkájának is köszönhetően a milliárdos támogatás mellett a Tiszavirág Sportuszoda is 70 plusz 117 millió forintos támogatást kapott a megemelkedett rezsiköltségekre.

„A baloldal kommunikációjának hazugságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy folyamatosan szűkülő forrásokról meg kormányzati elvonásokról beszélnek, eközben – magukévá téve a Fidesz–KDNP korábbi javaslatát – növelik a nyugdíjasoknak és gyermekes családoknak járó önkormányzati támogatás összegét.” - hangsúlyozta Chovanecz Kata.

„A kevesebb pénzből többet adnak?”

- tette fel a kérdést a képviselőnő, aki kiemelte, hogy a milliárdos támogatásnak köszönhetően felszabaduló pénzügyi források teszik lehetővé a nyugdíjasoknak és gyermekes családoknak járó 10 ezer forintos támogatás emelését. Emellett az óvodák működését is garantálni tudná.

„A baloldal azonban inkább bezár négy intézményt és feltehetően értékesíti az ingatlanokat.

Az aggódó szülők és kisgyermekek érdeke itt sem számít – mint ahogyan a jogszabályok sem, hiszen például a döntést alátámasztó hatástanulmányt a mai napig nem tártak a nyilvánosság elé.” - mondta.

„Felszólítjuk a városvezetést, térjen vissza a jog és törvényesség talajára, és munkáját a jövőben ne csak szavakban, hanem tettekben is próbálja meg Szeged, a szegediek érdekében végezni!”

- zárta mondandóját Chovanecz Kata.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.