Egyetem

A gerincgyógyászati diagnosztikában segít a Szegedi Tudományegyetem

A gerincgyógyászati diagnosztikában segít a Szegedi Tudományegyetem

2023. február 1., szerda
A gerincgyógyászati diagnosztikában segít a Szegedi Tudományegyetem

A gerincgyógyászati diagnosztikát segítő informatikai megoldáson dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Budai Egészségközpont Kft., valamint az IFUA Horváth & Partners Kft. munkatársaival együttműködve - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Az 1,179 milliárd forint költségvetésű, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 718 millió forintos támogatásával megvalósuló projekt célja olyan piacképes, mesterséges intelligencia által támogatott orvosi technológia létrehozása, amely megreformálja a gerincgyógyászati diagnosztikai folyamatot, támogatja a gyógyítást, elősegíti az orvos-beteg kommunikációt, ezáltal javítva a betegellátás minőségét - írták.

Hozzátették, hogy a technológiát alkalmazó megoldások képesek lesznek hatalmas mennyiségű vizsgálati adat és szakmai tudás ötvözésére, ezáltal pontosabbá és gyorsabbá lehet tenni a diagnosztikát, megteremtve a lehetőséget a terápia eredményességének növelésére. Kifejtették, hogy a szakemberek több tízezer gerinc MR-vizsgálat tudományos feldolgozásával olyan képi és szöveges információt is tartalmazó adatbázist készítenek, amely a mesterséges intelligencia algoritmusainak fejlesztése és a gépi tanulás alapjául szolgál.

Kitértek arra, hogy az orvostudományi és informatika-tudományi kutatásokon alapuló rendszert beillesztik a betegellátás több szintjébe, és azokba a szoftveres alkalmazásokba, amelyek a gerincbetegek mindennapi diagnosztikáját és gyógyítását támogatják. A kutatás-fejlesztési projektben a SZTE Szoftverfejlesztés Tanszékének és Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportjának munkatársai a szöveg- és képfeldolgozó mesterségesintelligencia-modulok fejlesztéséért felelősek.

Arról, hogy a mesterséges intelligencia határai mikortól jelenthetnek veszélyt az emberre, illetve a hiteles tudásunkra és szellemi örökségünkre, arról itt írtunk részletesen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.