Illegális bevándorlás

Vármegyénkben 154 határsértőt fogtak szombaton

Vármegyénkben 154 határsértőt fogtak szombaton

2023. január 8., vasárnap
Vármegyénkben 154 határsértőt fogtak szombaton

A szolgálatot teljesítő rendőrök január 7-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 187 határsértőt tartóztattak fel és 42 főt megakadályoztak abban, hogy illegálisan lépjen hazánk területére

-derül ki az országos rendőrségi összesítésből. Vármegyénkben a járőrök 9 esetben összesen 154 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Balástya, Mórahalom, Szatymaz és Tiszasziget közigazgatási területén, valamint 4 esetben 41 embert akadáloztak meg az illegális határátlépésben.

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 4 esetben összesen 13 határsértőt tartóztattak fel Jászszentlászló, Kelebia, Kiskunmajsa és Petőfiszállás közigazgatási területén, egy esetben akadályoztak meg illegális határátlépést. Felztartóztattak továbbá Győr-Moson-Sopron vármegyében a járőrök 2 esetben összesen 9 határsértőt Hegyeshalom és Sopronkövesd közigazgatási területén. Budapesten 1, Bicske közigazgatási területén 10 illegális bevándorlóval volt dolguk a rendőröknek.

A feltartóztatottak ellenőrzésük során afgán, bangladesi, egyiptomi, indiai, marokkói, pakisztáni, palesztin, szír és szomáliai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Magyarország területén a rendőrök az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 2 ember ellen indítottak büntetőeljárást, ebből az egyik eset szintén vármegyénkben történt. Balástya közigazgatási területén, lakott területen kívül, január 7-én 21 óra 40 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy bolgár honosságú személygépkocsit, amit egy moldáv állampolgár vezetett. A járműben a sofőrön kívül 10, magát marokkói állampolgárnak valló illegális bevándorló tartózkodott.

Hegyeshalomnál is egy moldáv állampolgárt kaptak embercsempészésen, litván honosságú gépkocsijában a sofőrön kívül 5, magát bangladesi és 3, magát indiai állampolgárnak valló külföldi utazott. A jármű az intézkedés megkezdése előtt, eddig tisztázatlan körülmények között szalagkorlátnak ütközött, a rendelkezésre álló adatok alapján, a baleset sorsán személyi sérülés nem történt.

Az utasok egyik esetben sem tudták igazolni hitelt érdemlően személyazonosságukat és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek, hogy visszakísérjék az illegális migránsokat az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.