Vármegyénkben 154 határsértőt fogtak szombaton

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szolgálatot teljesítő rendőrök január 7-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 187 határsértőt tartóztattak fel és 42 főt megakadályoztak abban, hogy illegálisan lépjen hazánk területére

– derül ki az országos rendőrségi összesítésből. Vármegyénkben  a járőrök 9 esetben összesen 154 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Balástya, Mórahalom, Szatymaz és Tiszasziget közigazgatási területén, valamint 4 esetben 41 embert akadáloztak meg az illegális határátlépésben. 

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 4 esetben összesen 13 határsértőt tartóztattak fel Jászszentlászló, Kelebia, Kiskunmajsa és Petőfiszállás közigazgatási területén, egy esetben akadályoztak meg illegális határátlépést. Felztartóztattak továbbá Győr-Moson-Sopron vármegyében a járőrök 2 esetben összesen 9 határsértőt Hegyeshalom és Sopronkövesd közigazgatási területén. Budapesten 1, Bicske közigazgatási területén 10 illegális bevándorlóval volt dolguk a rendőröknek.

A feltartóztatottak ellenőrzésük során afgán, bangladesi, egyiptomi, indiai, marokkói, pakisztáni, palesztin, szír és szomáliai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Magyarország területén a rendőrök az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 2 ember ellen indítottak büntetőeljárást, ebből az egyik eset szintén vármegyénkben történt. Balástya közigazgatási területén, lakott területen kívül, január 7-én 21 óra 40 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy bolgár honosságú személygépkocsit, amit egy moldáv állampolgár vezetett. A járműben a sofőrön kívül 10, magát marokkói állampolgárnak valló illegális bevándorló tartózkodott.

Hegyeshalomnál is egy moldáv állampolgárt kaptak embercsempészésen, litván honosságú gépkocsijában a sofőrön kívül 5, magát bangladesi és 3, magát indiai állampolgárnak valló külföldi utazott.  A jármű az intézkedés megkezdése előtt, eddig tisztázatlan körülmények között szalagkorlátnak ütközött, a rendelkezésre álló adatok alapján, a baleset sorsán személyi sérülés nem történt. 

Az utasok egyik esetben sem tudták igazolni hitelt érdemlően személyazonosságukat és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek, hogy visszakísérjék az illegális migránsokat az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Előző sztori

Vasárnap is csak belépésre használható a röszkei közúti határátkelőhely

Következő sztori

Ma este elköszön az óriáskerék a Dóm tértől