Szeged kapja a második legtöbb állami rezsitámogatást

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A napokban Szegeden egyeztetett a vármegyei települések helyzetéről Lantos Csaba energiaügyi miniszter és Mihálffy Béla kormánypárti országgyűlési képviselő. A Délmagyarország ennek kapcsán kérdezte az Energiaügyi Minisztériumhoz a szankciók okozta rezsiválsággal kapcsolatban.

A napilapnak adott válaszában a minisztérium kiemelte, hogy a kormány a településeket sem hagyja magukra, hiszen közvetlen rezsitámogatást kapnak.

Csongrád-Csanádban a városok több mint 2 milliárd forintot, Szeged a második legtöbbet a vármegyeszékhelyek közül, 1,3 milliárdot kap.

Hozzátették, hogy emellett felére csökkentették az intézményi távhő díjakat, veszélyhelyzeti áramellátást biztosítanak, és nyitottak a további egyeztetésre is, ezért kezdeményeztek megbeszélést az önkormányzati szövetségekkel is a közelmúltban.

A Délmagyrország arról is megkérdezte a minisztériumot, hogy melyek azok az intézmények, amelyek hét hónapig rögzített áron juthatnak földgázhoz hazánkban. Válaszuk szerint

a tavalyi csúcsokhoz képest mostanra nagyot zuhant a gáz világpiaci ára, így a meglévő szerződéseikhez képest előnyösebb feltételekkel juthatnak földgázhoz márciustól szeptember végéig az állami és önkormányzati intézmények, továbbá az egyházak és az alapítványi fenntartású egyetemek,

amennyiben élnek a kormány által felkínált lehetőséggel.

Az Energiaügyi minisztérium válaszaiból az is kiderül, hogy a lakossági támogatások is beváltak, azok segítik a magyar embereket. Mint írják,

a családok a rezsicsökkentés fenntartásának köszönhetően az átlagfogyasztásig a legolcsóbban jutnak földgázhoz Európában, áramhoz pedig a második legkedvezőbb áron.

Hangsúlyozták, legalább ennyire fontos, hogy az ellátás biztonságával sem lesz gond ezen a télen, ami a megfelelő felkészülésen túl annak is köszönhető, hogy kevesebbet fogyasztunk, de nem csak az enyhe időjárás miatt, hanem azért is, mert a központi állami hivatalok tavaly ősztől az év végéig 60 százalékkal fogták vissza a gázfogyasztásukat.

Előző sztori

Hidegfront jön hidegfront hátán

Következő sztori

Februárban kinyithat a Belvárosi Mozi, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk