Óriási a működési hiány Hódmezővásárhelyen

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

1,75 milliárd forint működési hiányt halmozott fel a Márki-Zay Péter vezette megyei jogú város – közölte a polgármester az önkormányzat rendkívüli közgyűlésén.

Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy a város sokkal nagyobb kiadásokkal kell szembesüljön, mint bevétellel, emellett állítása szerint Hódmezővásárhely az egyetlen megyei jogú város, ami nem kapott kormányzati rezsitámogatást.

Közölte, hogy adóerő-képességben a harmadik legrosszabb helyen áll a város, melynek szüksége lenne a támogatással járó pénzösszegre, és ez járna is az önkormányzatnak. Ennek érdekében online petíciót is indít, hogy megkapja a város a támogatást – ami Márki-Zay számításai szerint 600 millió forint kellene legyen.

Cseri Tamás kormánypárti önkormányzati képviselő erre úgy reagált: ugyanúgy kaptak az ellenzéki városok rezsitámogatást, ahogy a kormánypártiak – köztük Szeged is. Szerinte a gond az, hogy majdnem az összes megyei jogú város komoly takarékossági intézkedéseket vezetett be, ezzel szemben Hódmezővásárhely belekezdett a városháza tornyának teljesen felesleges felújításába. Ez pedig mintegy 300 millió forintba kerül Cseri szerint – épp annyiba, amennyi támogatást kaphatott volna Hódmezővásárhely.

 közgyűlésen megtárgyalt előterjesztés szerint a bevételek várhatóan 8,6 milliárd forint körül alakulnak, míg a kiadások elérhetik a 10,4 milliárd forintot. A működési források lényeges hányadát az adóbevételek adják, az állami támogatások nagysága nem változott nominálisan, a helyi adóbevételek közül viszont a kétszeresére nőtt a szolidaritási hozzájárulás.

Az energiaárak emelkedése miatt az önkormányzati intézmények, és a részben közfeladatokat ellátó gazdasági társaságok közüzemi költségei megközelíthetik a 2 milliárd forintot.

A működési hiányt részben az előző évi maradványösszegekből fedezhetik: a város államkincstári pályázati számláján 750 millió, a kereskedelmi banki számláján 1,7 milliárd forint van, ebből 1,2 milliárd az előterjesztés szerint szabadon felhasználható.

(via Index)

Előző sztori

Jelentősen csökkent az állami hivatalok földgázfogyasztása

Következő sztori

Kannabiszt termesztett a szegedi lakásában egy 50 éves férfi