Gazdaság

Nyugat-Európa nagy valószínűséggel recesszióba kerül

Nyugat-Európa nagy valószínűséggel recesszióba kerül

2023. január 20., péntek
Nyugat-Európa nagy valószínűséggel recesszióba kerül

A rekordmagas inflációról, Magyarország helyzetéről a világválság közepén és az idei várható kilátásokról volt szó a 48 perc - Házigazda: Lánczi Tamás című műsor csütörtöki adásában. A műsor vendége György László gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos volt.

A hirado.hu összegzése szerint a kormánybiztos elmondta, már két éve lehetett látni az emelkedő tendenciát. A világjárvány idején a globális ellátási láncok megszakadása indította el a folyamatot. A Makronóm Intézet felméréseire hivatkozva közölte, a járvány alatt a tengeri szállítások költsége a többszörösére drágult. Ez 3,5-4 százalékponttal emeli a magyarországi inflációt, míg a multik 2021-ben 70 százalékkal növelték a profitrátájukat. Ez a nyereség abból keletkezett, hogy a járvány miatti korlátozó intézkedések feloldásával az "emberek annyira meg akarták élni a szabadságukat", hogy a globális szereplők akármennyit elkérhettek érte. Az árakat az orosz-ukrán háború és az abból kialakult energiaválság is felfelé hajtotta.

György László kifejtette, a Magyarországon is harminc éve nem látott inflációt más tényezők is fűtik.

A gazdasági elemzésekből egyértelműen látszik, hogy az ukrajnai háborúhoz legközelebb lévő országokban nagyobb a drágulás.

A legnagyobb infláció a balti országokban van, utána Csehország és Magyarország következik.

Magyarországon meghatározó tényező volt az aszály is, az ország termőterületének kétharmadát érintette a rekordszárazság, ami egyetlen másik európai országban nem volt ekkora mértékű.

További inflációfelhajtó tényező a valutaárfolyam: a lengyel zlotyi és a magyar forint euróhoz viszonyított árfolyamán egyaránt tapasztalható volt, hogy éppen milyen kilátások várhatóak az EU-val folytatott tárgyalásoktól.

A hazai árudrágulás mögött a kormánybiztos az "agresszív árazás" jelenségét is megnevezte: ugyanazokat az élelmiszereket és termékeket a gyártók és kereskedők drágábban adják el Magyarországon, mint Szlovákiában vagy akár Németországban.

A túlárazás jelensége a magyar állami szervek figyelmét is felkeltette, ezért a Gazdasági Versenyhivatal már vizsgálatot indított.

György László kiemelte, hogy az Orbán-kabinet 2022-ben a költségvetés ötödéig támogatta a magyar családokat és a nyugdíjasokat. Példaként említette az adóvisszatérítést, a nyugdíjemelést, a nyugdíjprémiumot és a tizenharmadik havi nyugdíjak kifizetését is.

Az idei év kilátásairól elmondta, a Makronóm előrejelzése azt valószínűsíti, hogy a második negyedévben tetőzhet az infláció, az év végére pedig egyszámjegyűre zsugorodhat. Mivel a globális ellátási láncokra nehezedő nyomás visszaállt a koronavírus előtti szintre, a gázpiacok árazása is visszatért a háború előtti mértékre, valamint a kormány az agresszív árazás ellen is fellép, az összes tényezőt számításba véve reális lehet az infláció jelentős csökkenése - közölte.

Az árstopokról elmondta, a huszadik században már többször alkalmazott eszközökről van szó. A kormány azért vezette be az árstopok rendszerét, hogy az alacsony keresetűeket támogassa.

Úgy fogalmazott: most apokaliptikus hullámokon hánykolódik Magyarország. A háború, az Egyesült Államok előretörése Európával szemben, Kína és a nyugat ellentéte és az ukrajnai háború mind olyan tényezők, amelyek miatt a kormánynak hozzá kell nyúlnia a költségvetéshez, hogy biztosítsa a gazdasági szereplők bizalmát.

Az idei költségvetést érintő legfontosabb változtatás, hogy a kormány ragaszkodik a 4 százalék alatti hiány megtartásához.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jövő sikerét a jelen beruházásai adják. Emlékeztetett, hogy a koronavírus-világjárvány alatt is sikerült növelni a külföldi tőke beáramlását, tavaly pedig rekordot döntött a beruházások értéke, miközben regionálisan minden szereplőnél csökkenés volt látható.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.