Nem lesz hatással Európára a kínai járványhelyzet

Terjedésnek indult a ,,szuperomikron” alvariáns, azaz az XBB.1.5-ös számú omikron alváltozat. Az Európai Unió Egészségügyi Hatósága (ECDC) szerint nincs ok az aggodalomra, de figyelni kell.

Az új alvariáns egyelőre alacsony esetszámok mellett kezdett el a térségben terjedni. Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájának igazgatója keddi sajtótájékoztatóján Koppenhágában azt mondta, jelenleg a lehetséges hatások felmérésén dolgoznak, hozzátéve: három év után nem megengedhető, hogy további nyomás nehezedjen az egészségügyre.

Kluge azt is hangsúlyozta, az ECDC felmérése alapján várhatóan nem lesz hatással a kínai járványhelyzet Európára.

A rendelkezésre álló információk szerint a Kínában keringő változatok megegyeznek az Európában és máshol már ismert változatokkal. Ennek ellenére a tisztségviselő szerint óvatosnak kell maradni. Úgy véli, bizonyos óvintézkedése bevezetése indokolt lehet, amennyiben azok tudományosan megalapozottak.

Catherine Smallwood, a WHO európai részlegének rendkívüli helyzetekkel foglalkozó vezetője szerint megfontolandó a maszkviselés ajánlása a hosszabb repülőutakon. Ez minden olyan helyzetben indokolt lehet, amikor erősen fertőzött területről érkeznek az utasok – jegyezte meg. Az ilyen óvintézkedésekkor azonban kerülni kell a diszkriminációt minden esetben – húzta alá.

(via Index)

Előző sztori

A MÁV azt kéri: senki ne másszon a vonat tetejére

Következő sztori

Szijjártó: Magyarország nem fogja támogatni Koszovó felvételét európai formációkba