Navracsics Tibor: csatát nyertünk az Erasmus-ügyben

Navracsics Tibor a szerdán Brüsszelben folytatott egyeztetés után úgy nyilatkozott: öt perc alatt csatát nyert Magyarország Brüsszelben – írja az Index.

A mai napon délután tárgyalt Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter Marya Gabriel és Johannes Hahn uniós biztosokkal. A tárgyalások eredményéről a miniszter kedvezően számolt be.

Mint mondta, a találkozás első öt percében nyilvánvalóvá vált az együttműködés, vagyis nincs akadálya annak, hogy hogy továbbra is részt vehessenek az alapítványi fenntartású egyetemek hallgatói, illetve kutatói az Erasmus+ és a Horizont Európa programjaiban.

Navracsics szerint két nem túl bonyolult jogszabály-módosítással mindkét akta lezárható márciusban. Ezek kapcsán a következők az Unió aggályai:

  • a 21 alapítványi fenntartású hazai egyetem közül 10 kuratóriumában az aktív politikusok szerepvállalása;
  • a kuratóriumi tagság időbeli korlátjának hiánya.

A kuratóriumi szerepvállalásban a Pannon Egyetemen Navracsics Tibor maga is érintett, a Szegedi Tudományegyetemen pedig Lantos Csaba, aki januártól energiaügyi miniszter lett. Gulyás Gergely korábban a Kormányinfón arról nyilatkozott: hajlandó a kormány vállalni, hogy a politikai szereplők eltávolodjanak a kuratóriumi szerepvállalástól, ha az Unió ezt kifogásolja.

Navracsics arról is beszámolt: Annak a 180 ezer diáknak, aki alapítvány fenntartású felsőoktatási intézménybe jár, nem kell semmitől se tartania, ezt a mostani megbeszélés egyértelművé tette.

Előző sztori

Leáll a mindszenti komp az áradó Tisza miatt

Következő sztori

Nagy verést kapott a magyar válogatott a dánoktól