Közélet

Közel háromszáz éves sírokat fedeztek fel a felsővárosi templom padlója alatt

Közel háromszáz éves sírokat fedeztek fel a felsővárosi templom padlója alatt

2023. január 11., szerda
Közel háromszáz éves sírokat fedeztek fel a felsővárosi templom padlója alatt

A szegedi Móra Ferenc Múzeum régészeti osztályának tagjai leereszkedhettek a felsővárosi templom kriptákkal teli, elfeledett altemplomba – derül ki aFacebook-bejegyzésükből.

A poszt szerint a történet valójában 2011-ben indult, amikor az 1754-1767 között épült, barokk stílusú Szeged-felsővárosi Szent Miklós Plébániatemplom felújítási munkálatait tervezték.

Hogy a templomnak valaha altemploma is volt, melyet az 1879-es "nagyárvíz" után zártak le végleg, azt írott források bizonyították, emellett a ferences rendi szerzeteseknek és az egyházközség tagjainak még tudomásuk volt a hajdani lejáratok helyéről.

Az altemplom létét a kétezres évek elején a templom padlóján támadt repedés is alátámasztotta, mely alatt egy jókora üreg volt sejthető – fogalmaznak a bejegyzésben.

Mint írják, 2012 szeptemberében hosszas előkészítés és számos vizsgálat után áttörték a padlót a templombelsőben, és utat nyitottak az akkor több mint százharminc éve lezárt altemplomba.

Itt a helyszíni felmérések szerint 63 épített sírhelyet találtak, melyből 39 érintetlennek bizonyult.

A zárt kripták némelyikén jól olvasható feliratok látszódtak – több esetben csak sejteni lehetett őket –, a legkorábbi kiolvasható dátum 1751 volt, míg a legkésőbbiek közvetlenül az árvíz előttről származtak. Világossá vált, hogy az altemplom bejárható része nem húzódik be a szentély alá, ami annak fényében volt különösen érdekes, hogy a szerzetesek emlékezete szerint az egyik lejárat az oltár mögött helyezkedett el, így elképzelhetőnek látszott, hogy további, lezárt traktusok is rejtőzhetnek még a templom alatt – olvasható a bejegyzésben.

Fotó: MFM Régészeti Osztály

A posztban megemlítik, hogy a felújítási munkálatok – ezzel együtt a további kutatások is – 2012-ben végül elmaradtak. A csapatot ennek ellenére nem hagyták nyugodni a föld alatt rejtező kripták, ezért roncsolásos kutatási engedélyt kértek, hogy felmérhessük a kripták állapotát, majd idén szeptemberben – szinte napra pontosan a padló tíz évvel ezelőtti feltörése után – leereszkedhettek az altemplomba.

A kutatás menetéről és eredményeiről később számolnak be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.