Korea ellen kezd a legjobb hétbe vágyó magyar válogatott a világbajnokságon

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: MTI/Kovács Tamás

Ma este 18 órakor Korea ellen kezdi meg világbajnoki szereplését a magyar férfi kézilabda-válogatott. Az első meccsen már nagyon sok kérdés eldől, ugyanis amennyiben válogatittunknak sikerül nyernie, akkor nagy valószínűséggel készülhet a középdöntőre.

A LEGJOBB HÉT ÉS AZ OLIMPIA A CÉL

A magyar szövetség elvárása azért a legjobb hét közé kerülés a válogatottal szemben, mert az garantálná a részvételt a jövő évi párizsi olimpia egyik selejtezőtornáján. Erre minden bizonnyal a nyolcadik és a kilencedik helyezettnek is lehetősége lesz, ha a hét közé jutnak az olimpiai címvédő, jövőre pedig házigazda franciák, illetve más olyan válogatott, amely később közvetlenül kijut az ötkarikás játékokra, például a jövő évi Európa-bajnok.

A magyarok csütörtökön 18 órától a Koreai Köztársaság csapata ellen kezdik meg szereplésüket Kristianstadban, majd szombaton 20.30-tól Izlanddal, jövő hétfőn 20.30-tól pedig Portugáliával találkoznak. A középdöntőbe az első három helyezett jut, és magukkal viszik a másik két továbbjutó elleni eredményüket. A magyar együttes a göteborgi középdöntőben a Svédország, Brazília, Uruguay, Zöld-foki Köztársaság négyes első három helyezettjével játszhat.

Az esélylatolgatások szerint azért kellene a magyaroknak a maximális négy pontot magukkal vinniük a csoportkörből, mert a középdöntőben – a legutóbbi világbajnokságon ezüst-, az Európa-bajnokságon aranyérmes – Svédország legyőzésének hazai környezetben kevés a valószínűsége. A nyolcaddöntőhöz viszont a középdöntős csoport első vagy második helye kell.

A PAPIRON LEGKÖNNYEBB, DE NEM KÖNNYÚ ELLENFÉL KOREA

Az erőviszonyok alapján úgy tűnik, a legkönnyebb csoportellenféllel kezdenek a magyarok. A dél-koreaiak játékstílusa kevésbé ismert – legutóbb a 2012-es londoni olimpián találkozott egymással a két csapat -, ám az ázsiaiak közelmúltbeli mérkőzései közül ötnek a videofelvétele is a szakmai stáb rendelkezésére áll. Árulkodó, hogy december végén a koreaiak – akiknek Rolando Freitas személyében portugál kapitányuk van – hat góllal legyőzték Brazíliát, majd Lengyelországtól csak négy, Tunéziától pedig három találattal kaptak ki.

Az OTP Bank-Pick Szeged válogatott beállója Bánhid Bence lapunknak azt mondta, hogy a Szlovénok elleni két felkészülési mérkőzésen tapasztalt hibákat igyekezett korrigálni az utolsó edzéseken, a csapat formája pedig biztató. „Mindenki tudja, hogy mi a cél és azt is, hogy azt nem adják ingyen. Ahhoz, hogy elérjük amit kitűztünk magunk elé, bravúrra, sőt bravúrokra lesz szükségünk. Benne van a csapatban ez, viszont biztos, hogy olyan hibákat nem követhetünk el, mint a tavalyi, hazai Eb-n, mert akkor messze leszünk a célunktól”-fejtette ki a beálló. A magyar válogatottban Bánhidi Bencén kívül Bodó Richárd, Mikler Roland, Rosta Miklós és Szita Bence képviseli az OTP Bank-MOL Pick Szegedet.

19 NAP 112 MÉRKŐZÉS

Ez lesz a 28. férfi világbajnokság, a mezőny 32 csapata összesen 112 mérkőzést játszik Lengyelországban (Krakkóban, Gdanskban, Katowicében, Plockban) és Svédországban (Stockholmban, Malmőben, Göteborgban, Jönköpingben, Kristianstadban) a 19 nap alatt. A nyitómérkőzésen, szerdán Franciaország 26-24-re nyert a társházigazda Lengyelország ellen. Katowicében. Az utolsó játéknapon minden meccset a stockholmi Tele2 Arenában rendeznek. A labdarúgó-stadion ezúttal is több mint 22 ezer néző befogadására lesz alkalmas, mint három évvel ezelőtt a kontinenstorna végjátékában. A vb-győztes kijut a párizsi olimpiára és a két év múlva sorra kerülő világbajnokságra. Az orosz és a fehérorosz válogatott az ukrajnai háború miatt továbbra sem szerepelhet nemzetközi eseményeken.

Előző sztori

Hiába a támogatás, Szegeden továbbra sem nyitnak ki az uszodák

Következő sztori

Orbán Viktor a montenegrói elnökkel tárgyalt