Gazdaság

Kivezethetik az árstopokat?

Kivezethetik az árstopokat?

2023. január 18., szerda
Kivezethetik az árstopokat?

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László szerint elodázza a piacgazdaság alapjait az árstop, ráadásul a fekegazdaságot erősíti ezzel párhuzamosan. Ezért annak fokozatos kivezetését javasolja.

Az elnök erről az ATV-nek nyilatkozott. Hozzátette, akár már most is sor kerülhet erre, de a tavasz folyamán biztosra veszi, hogy bekövetkezik.

Az Iparkamara álláspontja az, hogy a hatósági árak kivezetését az élelmiszerek inflációjának csúcsán kell kivezetni, így okozza a legkevesebb kárt. Parragh László szerint az élelmiszerárstop csak a társadalom alsó harmadának megélhetését segíti, tartósan viszont fenntarthatatlan, mivel a piacgazdaság alapjait odázza el. További érvként említi - arra a kérdésre válaszolva, hogy miért Magyarországon a legnagyobb az élelmiszer-infláció -, hogy az élelmiszerhez szükséges alapanyagok javarészt importból származnak, ráadásul lényegesebb gyengébb a magyar élelmiszergazdaság termelékenysége, mint az európai.

Parragh szerint ráadásul az árstop a feketegazdaságot is erősíti.

Megemlíti azt is, hogy a magyar élelmiszerek jelentős részét exportálják, hozzánk pedig egyre silányabb áru jön. Az Iparkamara folyamatosan tárgyal a kormánnyal, a Kereskedelmi Szövetséggel, illetve a kiskereskedelemben érintett szervezetekkel - mondta Parragh László.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.