Hírzóna

Elhunyt Tamás Gáspár Miklós

Elhunyt Tamás Gáspár Miklós

2023. január 15., vasárnap
Elhunyt Tamás Gáspár Miklós

74 évesen, hosszú betegség után meghalt Tamás Gáspár Miklós erdélyi származású magyar filozófus. A halálhírt a Litera jelentette be.

Az író a Kádár-rendszer földalatti ellenzékének tagja, a rendszerváltás egyik fontos alakja, konzervatív-liberális országgyűlési képviselő, majd fokozatosan eltávolodott a pártpolitikától, és kutatóként, közíróként a nyugati marxista irodalom közkedvelt szerzője, publicistája volt. 

Tamás Gáspár Miklós tavaly októberben a Partizán vendégeként beszélt gyógyíthatatlan betegségéről, illetve élni akarásról és hogy Országos Onkológiai Intézetbe járt kezelésre.

Életútjáról a24. hu kiemelte, hogy Tamás Gáspár Miklós 1948. november 28-án született Kolozsváron, ahol a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett filozófiai diplomát 1972-ben. Ez után 1978-ig az Utunk irodalmi folyóirat szerkesztője volt, majd Magyarországra települt. Később, 1980-ig az ELTE Bölcsészkarán tanított a filozófiatörténeti tanszék tudományos munkatársaként. 1981-ben kiutasították Romániából, ezután az USA-ban a Yale Egyetemen volt vendégprofesszor, majd angol és francia egyetemeken tanított. Politikai életútját tekintve, 1989-ben a Szabad Demokraták Szövetsége színeiben jutott be a parlamentbe. 1988-tól 1990-ig az SZDSZ ügyvivője volt, 1992–94 között pedig a párt Országos Tanácsának elnökeke volt. 1990-től 1994-ig országgyűlési képviselő volt, később, 2000-ben kilépett a pártból.

Via: Magyar Nemzet

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.