ARC

Egy kivételes születésnap: vers- és kultúraünnep

Egy kivételes születésnap: vers- és kultúraünnep

2023. január 22., vasárnap
Egy kivételes születésnap: vers- és kultúraünnep

Fergeteg hava, ez a mostani a hideg mellett többnyire nem sok jót terem. Kivétel tán az irodalmunk: jeles alkotóit köszönheti januárnak. Mindjárt az első napon Petőfi születésére emlékezünk, majd a hónap derekán Mikszáth Kálmán jöttére, aztán Madách Imrének e világra érkezésére. Gyulai Pál és Bajza József ugyancsak e hónap szülötte.

Ma is jegyzünk egy különös születésnapot. Nem egy ember, hanem egy vers megszületésének napja a mai: „a” versé. Szatmárcsekén kétszáz évvel ezelőtt, 1823. január 22-én a mester, Kölcsey Ferenc pontot tett a nyolcszor nyolc balladasor végére. Hatvannégy sor: történelmi gyorsfénykép, önazonosságunk jelképe, identitás-útjelző.

Erkel Ferenc 1844-ben írt zenéjével Magyarország Himnusza. Születésnapja 1989 óta a magyar kultúra ünnepe is, nemzeti kultúránk foglalatában pedig ott a rengeteg szellemi kincs, az ősforrás Ómagyar Mária-siralomtól a Szent Imre- és a László király-énekekig, a XVI. századi Csanádi Albert-zsolozsmáktól a Szent István-himnuszig mindaz, ami Kölcseynél hatvannégy sorban egyesül: magyarságethosz és hit. Nemzetremény.

Napbúcsúztatókor régen, kisgyermekeimmel az esti ima mellett mindig elmondattam a Himnuszt. Kötelező volt az alcím is: „a’ Magyar nép zivataros századaiból…” De miért, apa, ez nem tartozik hozzá! – mondta Örzse lányom. Hát hogyne tartozna! A halhatatlan költemény valóságvédjegye ez: komor, mint Kölcsey egész élete és magyarságlátomása. Nem harcra hívó, hiszen nemzeti imádság.

Hány himnuszunk van? – kérdezi egyszer a kis kíváncsi. Több, mondom neki, ismered a Boldogasszony, anyánk kezdetűt, vagy a 90. genfi zsoltárt. Aha – válaszolta. Tovább faggatott: de melyik a legszebb? Mindegyik az. Melyik a legfontosabb? Melyik, melyik, hát a katolikusságnak az egyik, a református magyarságnak a másik, hisz néphimnusz volt mindkettő. De akkor – feszítette a végsőkig az idegek húrjait – melyik „a” himnusz? Tudta, persze, csak előkészítette magának a terepet az összegzéshez, mint szinte minden beszélgetésünk végén. Gyermeki bölcsességgel mondta: szóval Kölcsey Himnusza az őrt álló kő.

Szebb metaforát nem tudnék kieszelni. Azóta őrzöm ezt a mondatot.

Egerszegi Krisztina mesélte egy interjúban: világverseny győzteseként hazatérve Ferihegyen jól ismert dallam fogadta: valaki egy szál hegedűn játszani kezdte a Himnuszt. Akkor, ott, a terminálon egy időre megállt az élet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.