Egy év alatt közel 30 százalékkal nőttek a lakásárak Szegeden és környékén

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ugyanakkor érdemben lassult a drágulás 2022 harmadik negyedévében – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön közzétett lakásárindexéből, amit az MTI szemlézett.

Közölték: a vizsgált időszakban a fővárosban 1, a vidéki városokban 4 százalékkal emelkedtek a lakásárak az előző negyedévhez képest, amikor 7,2, illetve 9,5 százalékos emelkedést mértek.

A nominális éves lakásár-dinamika a második negyedévi 21,4 százalékról 19,7 százalékra lassult a fővárosban, míg a vidéki városokban az éves áremelkedés üteme 31,2 százalékról 28,0 százalékra csökkent.

A községekben tavaly a harmadik negyedévben 4,4 százalékkal nőttek a lakásárak, a 2022 második negyedévében mért 6,9 százalékos negyedéves összevetésű áremelkedés után. Az éves nominális árdinamika pedig 2022 második negyedévéről a harmadik negyedévre 22,8 százalékról 16,8 százalékra mérséklődött.

Tavaly a harmadik negyedévben országos átlagban 3,3 százalékkal nőttek a lakásárak, ami lassulás az előző negyedévi 8,2 százalékhoz képest.

Az éves nominális növekedési ütem az előző negyedévi 26,9 százalékról 23,2 százalékra csökkent. Reál értelemben a lakásárak éves növekedési üteme országos átlagban a 2022 második negyedévében elért 14,7 százalékról, 5,8 százalékra lassult 2022 harmadik negyedévére.

2022 harmadik negyedévében valamennyi régió városaiban jelentősen nőttek a lakásárak az előző év azonos időszakához képest. A Dél-alföldi régióban 27,1 százalékos emelkedést figyeltek meg.

A közép- és nyugat-dunántúli régiókban nominálisan 28,9 és 26,4 százalékkal nőttek a lakásárak a városokban, a legnagyobb áremelkedés a dél-dunántúli régióban volt 34,8 százalékkal. Az Észak-alföldi régióban 29,2, míg az Észak-magyarországi régióban 25,8 százalékos áremelkedést figyeltek meg. A Közép-magyarországi régióban – a tranzakciós adatok rendkívül alacsony feldolgozottsága mellett – mérsékeltebb, 19,2 százalékos drágulás jellemezte a lakásárak alakulását – olvasható az MNB oldalán.

Kiemelt képünk illusztráció!

Fotók a cikkben!
Előző sztori

Katonai tiszteletadás mellett elbúcsúztatták Baumann Péter posztumusz rendőr főhadnagyot

Következő sztori

Csányi Sándor: súlyos következményekkel járhat a Nagy-Magyarország jelkép használata