Egyetem

Bővíti együttműködését az SZTE és a világ legnagyobb oktatási platformja

Bővíti együttműködését az SZTE és a világ legnagyobb oktatási platformja

2023. január 23., hétfő
Bővíti együttműködését az SZTE és a világ legnagyobb oktatási platformja

Bővíti együttműködését a Coursera és a Szegedi Tudományegyetem, az intézmény hallgatói és oktatói a jövőben korlátlanul hozzáférhetnek a világ legnagyobb oktatási platformjának tananyagaihoz; az erről szóló megállapodást hétfőn írták alá Szegeden.

Rovó László rektor hangsúlyozta, az SZTE komoly eredményeket ért el a digitalizáció terén az elmúlt évtizedben. Ebbe a folyamatba illeszkedik a Courserával - az európai felsőoktatási intézmények közül elsőként - megkötött átfogó együttműködési megállapodás is.

A professzor emlékeztetett: az egyetem és a Coursera együttműködése 2020 tavaszán kezdődött, amikor az oktatási portál ingyenes licencekkel támogatta az SZTE átállását a pandémia miatti online oktatásra. Az elmúlt három évben 2500 licenc segítségével fértek hozzá az egyetem hallgatói, oktatói és munkatársai a felülethez.

A Courserán elérhető tartalmak sikeresek a hallgatók körében. Az eddigi tapasztalatok alapján az SZTE hallgatói kiemelkedők az informatikához köthető tudás elsajátításában, például az adattudomány vagy a programozás terén. Emellett az eddig elvégzett több mint 16 ezer kurzus között még jellemzően gazdaságtudományi, műszaki, a fenntarthatósággal kapcsolatos és kommunikációs tanagyagokat választottak. A megszerzett, az egyetemek és vállalatok által kiadott, az SZTE hallgatói számára ingyenes, hivatalos igazolásokat beszámíthatják az egyetemi tanulmányaikba, és remek lehetőséget jelentenek a nyelvi készségek, különösen a szakmai nyelvtudás fejlesztésében - tudatta a rektor.

A Courserán világszerte 113 milliónál többen tanulnak, ezentúl pedig - a korlátlan számú licencnek köszönhetően - az SZTE minden hallgatója és oktatója tagja lehet ennek a közösségnek - közölte Rovó László.Hozzátette: a középiskolások a Coursera for SZTE programon keresztül készülhetnek szegedi egyetemi tanulmányaikra.

Az SZTE fejlesztésének eredménye az első magyar nyelvű Coursera kurzus, az eddig már több mint 8500 tanulót vonzó A tanulás tanulása, ahol tanulásmódszertani ötletek és tanácsok segítenek a hatékony és sikeres tanulásban. A középiskolások 2024-től intézményi pontokra is beválthatják ezt a tudást, ezzel is növelve a felvételi pontszámukat.

Jeff Maggioncalda, a Coursera ügyvezető igazgatója felidézte, a portált 2012-ben alapította Andrew Ng és Daphne Koller, a Stanford Egyetem két professzora. Ahogy akkor, a Coursera ma is az együttműködésről szól. Kezdetben két professzor dolgozott közösen, ma pedig a Coursera már a világ legnagyobb online oktatási felülete, ahol 275 felsőoktatási intézmény és vállalat legjobb képzései érhetők el. Többek között a Yale, a Johns Hopkins Egyetem, a Google és az IBM kínál digitális tanfolyamokat, amelyek az egyetem vagy a vállalat igazolásával zárulnak.

A szakember kitért arra is, hogy a portál hét éve már nemcsak közvetlenül a diákoknak, hanem vállalkozásoknak, kormányzati szerveknek, egyetemeknek is kínálnak oktatási megoldásokat.

A Coursera és az SZTE eddigi együttműködésének eredményei közül a vezérigazgató is kiemelte A tanulás tanulása kurzus magyar verziójának elkészítését, amely - nemzetközi vagy helyi változatban - szinte valamennyi országban az oktatási portál legnépszerűbb tananyaga.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.