Közélet

Bállal zárult a jogásznap Szegeden

Bállal zárult a jogásznap Szegeden

2023. január 24., kedd
Bállal zárult a jogásznap Szegeden

Idén huszonkilencedik alkalommal rendezte meg jogásznapját a Magyar Jogász Egylet Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezete. A jogásznap tudományos előadásokkal kezdetődött, majd egy hagyományos jogászbállal ért véget.

A tudományos előadásoknak a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága adott otthont: Dr. Csák Zsolt, a Kúria Büntető Kollégiumának vezetője„A tisztességes eljárás értelmezése a terhelt távolléte esetén”témában, Dr. Orosz Árpád, a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője„A korlátozott precedensrendszer a polgári perekben; érvényesülése a vagyoni elégtétel iránt nemperes eljárásban” témában tartott előadást – derül ki az egyetem honlapjának beszámolójából.

A jogászbált a szegedi Hungest Hotel Forrásban rendezték meg, az eseményen résztvevőket Prof. Dr. Görög Márta, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar dékánja, egyben a Magyar Jogász Egylet Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezetének elnöke köszöntötte.

Az eseményen többek között beszédet tartott Trócsányi Lászlót, a Magyar Jogász Egylet elnöke is.

1879-ben néhány jogász összeült, és arról kezdtek el beszélgetni, hogy az osztrák jog helyett, hogyan lehetne Magyarországon a magyar jogot előtérbe helyezni, majd elhatározták, hogy megalapítják a Magyar Jogász Egyletet, ami 2024-ben ünnepli majd fennállásának 150. évfordulóját. Az elmúlt több mint 100 év eredményei a jogrendszer területén tehát többek között az egylet tagjainak, bíróknak, ügyészeknek, ügyvédeknek, jogászoknak és az egyetemi vezetőknek köszönhetők. A Magyar Jogász Egylet Európában egyfajta unicum, vezetői rendszerint a magyar jogtudomány remek emberei voltak. Ilyen volt Király Tibor, vagy Sárközy Tamás. Zárásként engedjék meg, hogy elmondjam, mennyire büszke vagyok, hogy az egylet tagja, elnöke lehetek, hogy olyan vezetőkkel tudok együtt dolgozni a Vármegyei Szervezeteknél, akik hivatásukat a jog iránti szeretetükkel gyakorolják, a jog szolgálatában állnak és a magyar jogot, mint kultúrát képviselik – emelte ki beszédében Prof. Dr. Trócsányi László.

A rendezvény színvonalát, Légli Ottó, az Év Bortermelője, a Borászok Borásza korábbi díjazottja, jelenleg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökének borbemutatója, illetve Kónya Krisztina és Cseh Antal operaénekesek, valamint Rákai András zongoraművész előadása emelte. A jó hangulatról a Zsomboys gondoskodott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.