Hírzóna

Átszervezik a háziorvosi ügyeleti rendszert

Átszervezik a háziorvosi ügyeleti rendszert

2023. január 21., szombat
Átszervezik a háziorvosi ügyeleti rendszert

Február elsejétől változik a háziorvosi ügyeleti rendszer – az önkormányzatoktól az Országos Mentőszolgálathoz kerül át a szervező munka nagy része.A cél az, hogy ne csak hatékonyabbá, hanem gyorsabbá is váljon a betegellátás – hangzott el az M1 Híradóban.

Míg eddig minden háziorvosi ügyeletet más és más melléken lehetett hívni, addig hamarosan egységes hívószámot vezetnek be, a 1830-at, ahol az Országos Mentőszolgálat fogadja majd a telefonokat. A hívásokat a betegek állapota alapján rangsorolják, hogy mindenki a lehető leggyorsabb és leghatékonyabb ellátást kapja.

Ha valaki tárcsázza a számot, akkor az ott ülő szakemberünk egyrészt a panaszok, tünetek alapján minőségbiztosított módon a megfelelő megoldást nyújtja, ez lehet telefonos tanácsadás, lehet az ügyelet kiküldése, de lehet azonnali mentőbeavatkozás is, hiszen hogyha valakinek infarktusa van, akkor minden perc számít

– mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Az ügyeleti rendszer is változik. Hétköznap délután négy és este tíz óra között, hétvégén és ünnepnapokon pedig reggel nyolc és délután kettő óra között háziorvosi ügyelet működik majd, ezután pedig az Országos Mentőszolgálat veszi át a feladatokat.

Az egységes rendszer célja, hogy a betegeknek az eddiginél jobb ellátást biztosító rendszer jöjjön létre országszerte – mondta az M1-nek Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos, aki kiemelte: fontos mindenkinek tudnia, hogy milyen panaszokkal keresse fel a háziorvosi ügyeletet.

Ez ügyeleti ellátást jelent, azaz jellemzően olyan tünetekkel, panaszokkal tudják itt felkeresni a betegek a kollégákat, amik a következő rendelési időig nem halaszthatók, tehát ez jellemzően egy sürgősségi ellátást jelent a korábbi gyakorlatnak megfelelően

– mondta a szakember .

A rendszert először Hajdú-Biharban vezetik be február elsejétől, ahol tíz településen lesz háziorvosi ügyelet a meghatározott idősávokban.

A tervek szerint idén év végéig – a főváros kivételével – minden térség átáll az új ügyeleti rendszerre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.