Közélet

Alapvető változások jönnek a területfejlesztési politikában

Alapvető változások jönnek a területfejlesztési politikában

2023. január 27., péntek
Alapvető változások jönnek a területfejlesztési politikában

A következő években alapvető változások zajlanak Magyarországon a területfejlesztési politikában, szeretnék csökkenteni a Budapest-központúságot, és jobban bevonják a régiókat a döntések előkészítésébe és végrehajtásába - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter pénteken a Nógrád vármegyei Alsópetényben, ahol kamarai vezetőkkel írt alá partnerségi megállapodást.

Országos szinten együttműködik a kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK), de különösen fontos, hogy a megyei, helyi szereplők fokozottan vegyenek a döntéselőkészítésben, a döntéshozatalban, ezt követően a végrehajtásban is- mondta Navracsics Tibor.

Szeretnénk oldani azt a Budapest-központúságot, amely nemcsak a településszerkezeti vagy a közlekedésszervezési adottságokból adódik, hanem mindeddig a fejlesztéspolitika sajátossága is volt, amelynek jegyében Budapesten születnek a döntések, sőt Budapesten születnek a tervek is, viszonylag kis nyitottsággal arra, hogy a Budapesten kívüli világ mit gondol, mire van szüksége, és hogyan lehetne egyes fejlesztéseket hatékonyabban végrehajtani" - fogalmazott.

A minisztérium kormányzati intézkedésekről, tervezett kormányzati, törvényhozási lépésekről ad előzetes tájékoztatást partnereinek, adott esetben előzetes egyeztetésekre is sor kerül - tette hozzá.

Hatékonyabb, eredményesebb lehet a fejlesztéspolitika, ha partnerként együtt tudunk működni, ennek eredménye megjelenhet abban is, hogy az európai uniós források a legjobban hasznosuljanak a következő időszakban - hangsúlyozta Navracsics Tibor.

A partnerségi megállapodást Bánhidy Péter (Heves), Miklóssy Ferenc (Hajdú-Bihar), Bihall Tamás (Borsod-Abaúj-Zemplén), Balogh Zoltán (Szabolcs-Szatmár-Bereg), Tordai Péter (Nógrád) és Sziráki András (Jász-Nagykun-Szolnok) írta alá. Az alsópetényi Prónay-kastélyban tartott eseményen részt vett Szabó Tünde kormánybiztos, Latorcai Csaba területfejlesztési parlamenti államtitkár és Mayer Gábor fejlesztésért felelős államtitkár is.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.