Közélet

Alapjogokért Központ: soha nem volt ennyire rossz állapotban az Európai Unió

Alapjogokért Központ: soha nem volt ennyire rossz állapotban az Európai Unió

2023. január 11., szerda
Alapjogokért Központ: soha nem volt ennyire rossz állapotban az Európai Unió

Még soha nem volt ennyire rossz állapotban az Európai Unió (EU), egyszerre sújtják politikai és gazdasági nehézségek - mondta az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kovács István arról beszélt, hogy az elmúlt évek válságai nagyon megtépázták az uniós intézményrendszerbe és annak kompetenciájába vetett bizalmat, az intézményrendszer ugyanis "szélkakas módjára" fordul mindig valamilyen irányba, amitől az európai emberek úgy érzik, hogy a vezetés inkompetens és nem tudja megoldani a problémákat. Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban kijelentette, "teljes csőd" az a politika, amelyet Ukrajna kapcsán az EU folytat, hiába látszik ugyanis, hogy a szankciós politika hatástalan, "az EU-ban úgy gondolják, hogy ha valami nem működik, akkor azt erőltetni kell".

Kovács István azt is mondta, hogy Európát politikai bajok is sújtják. Szerinte az eddig napvilágra került korrupciós ügyek még csak a "jéghegy csúcsát" jelentik, és valójában "az egész brüsszeli elit sárossá vált".

Az intézményi válság véleménye szerint odáig fajulhat, hogy a jövő évi európai parlamenti választásokra készülve az Európai Bizottságra hárítja a felelősséget a parlament, sőt bizalmatlansági indítvány is lehet belőle, ami viszont az EU szempontjából a lehető legrosszabb forgatókönyv lenne, mert ha a jelenlegi bizottság megbukik, akkor csak még rosszabb jönne.

Kovács István úgy vélekedett, hogy mivel az intézményrendszer nem képes megoldani a gondokat, "álproblémákat" fog generálni, úgy mint a jogállamiság és a demokrácia körül forgó "látszatvita".

A Magyarországnak járó uniós forrásokról azt mondta, hogy következő mérföldkő március vége, addig kell a magyar kormánynak vállalásokat teljesíteni, elsősorban az igazságügy függetlenségének területén.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy szerinte a magyar igazságszolgáltatás a legjobban működő és a legfüggetlenebb világviszonylatban, ezért minden olyan javaslat, amely a további javítását szolgálja, valójában csak ürügy, hogy az EU a hatásköröket tágítsa.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.