A kidobott karácsonyfa nem vész el, csak átalakul

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hétfő reggel indultak el a fenyőjáratok Szegeden, azaz elkezdték begyűjteni a kidobott karácsonyfákat. A munkát a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai végzik, a gyűjtőautók január utolsó napjáig járják a várost.

A cég azt kéri a szegediektől, hogy a fenyőfákat reggel 6 óráig helyezzék ki a kommunális hulladékgyűjtő edények mellé díszítésmentesen, karácsonyfatalp nélkül. Amennyiben a fenyő mérete meghaladja a másfél métert, kérik a tulajdonosát, vágja azt ketté, mert 1,5 méternél nagyobb hulladék nem tehető a jármű garatrészébe. Ha valaki később dobná ki a fát, akkor azok elszállítását a kommunális, azaz a hagyományos járatokkal oldják meg.

TAVASSZAL IS VOLT MÉG FA AZ UTCÁN

A társaság 2022-ben 20 ezer 640 kilogramm fenyőt gyűjtött be a lakosságtól, összesen 21 járat indult kifejezetten ezzel a céllal. A legutolsó fenyőfát áprilisban gyűjtötték be Szeged belvárosában.

A kidobott karácsonyfa újrahasznosítása és évek óta megszokott folyamat szerint zajlik. Az aprítást követően a mulcsot Szeged közterületein található, kezelésünk alá tartozó ágyások alá, valamint szilárd burkolattal nem rendelkező gyalogutakra helyezték ki például a Holt-Maros mentén. – A fenyőfákból készített mulcs számos kedvező tulajdonsággal rendelkezik, nedvességmegtartó és gyomosodás gátló hatása van, valamint dekorációs célokat is szolgál – nyilatkozta a Délmagyarnak Makrai László. Kiemelte, hogy hasznosítani azonban csak a díszektől megszabadított fákat tudják.

HÁZILAG IS HASZNOSÍTHATÓ

Mivel a fenyőfa égésterméke a kátrány, azért tűzre dobni nem szabad, az károsítja a kéményt. Azonban felaprítva, a házilag készített mulccsal kecskéket vagy lovakat lehet etetni.

Előző sztori

Szijjártó: Magyarország nem fogja támogatni Koszovó felvételét európai formációkba

Következő sztori

A szegedi jéghokisok kapitánya a Fradiban folytatja tovább