Nagyot zuhant Ukrajna támogatottsága

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy friss közvélemény-kutatásból kiderül, hogy jelentősen visszaesett Ukrajna háborús támogatottsága Európában.

A Mercator Forum on Migration and Democracy (MIDEM) nevű közvélemény-kutató szervezet 20 400 ember kérdezett meg tíz európai országból arról, hogyan látják a háborút és az ukrán menekültkrízist. A vizsgálatból az derül ki, hogy csak a válaszadók 40 százaléka szerint kellene Ukrajna támogatását folytatni. A kutatást szeptemberben és októberben végezték.

Szinte az összes vizsgált országban korlátoznak a válaszadók a menekültek számát.

A Der Spiegel által ismertetett eredmények szerint főleg Közép-Európában csökkent Ukrajna lakossági támogatottsága, azon belül is Magyarországon és Csehországban. Ez még a háború kitörésekor itt is magas volt, de mostanra már zsugorodott a szolidaritás. Ugyanakkor Németországban is már többen nem támogatnák Ukrajnát feltételek nélkül – és hasonló következtetésre lehet jutni Franciaország és Olaszország esetében is.

Hans Vorländer, a MIDEM igazgatója úgy kommentálta a kutatást, hogy az eredmények alapján újabb szolidaritási ,,stresszteszt” következik, mivel a télen újabb menekülthullám érkezhet a nyugati országokba.

(via Index)

Előző sztori

Tó a belváros szívében

Következő sztori

Adventi koncert a Dómban