Matolcsy György szerint a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van” – az RTL tudósítása szerint többek között erről is beszélt Matolcsy György a parlament gazdasági bizottságának hétfői ülésén.

A lap szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank 2021. évről szóló üzleti jelentését vezette elő a bizottságban, és ennek során fogalmazott meg erős kritikát a gazdaságpolitikáról. Arról beszélt, hogy 

jövőre 15-18 százalék lesz az infláció.

Ennek okait – és ez már Tordai Bence országgyűlési képviselő Facebook-posztjában olvasható – az energiaár-robbanásban és az élelmiszer-inflációban jelölte meg. Az utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy az EU-ban Magyarországon a második legalacsonyabb a mezőgazdaság termelékenysége Bulgária után. 

Bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban

állítólag ez is elhangzott.

Tordai Bence bejegyzése szerint Matolcsy György kijelentette, hogy megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja, és ez sokba kerül. Az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket.

Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt.

„A Jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat

– írta Matolcsy beszédére reagálva Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookon.

Minden ország lépéskényszerbe került, Magyarország is. A válságkezelés eredményeként eddig magas maradt a gazdasági növekedés (a harmadik negyedévben 4,1 százalék, ami az unióban a hetedik legmagasabb mérték), valamint magas a foglalkoztatottság (4,7 millió ember dolgozik, továbbra is 4 százalék alatt a munkanélküliség). Lehet építeni az elmúlt évek eredményeire

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára máshogy látja a dolgokat. Az MTI tudósítása szerint a politikus egyrészt leszögezte, hogy az MNB-nek nincs kormányzati feladata a gazdaságpolitikában, a jegybank függetlenül végzi a törvényben meghatározott feladatát, így a jegybankelnök a véleményét teljesen szabadon mondhatja el.

Felidézte azt is, hogy a kormány az elmúlt 12 évben sokat tett azért, hogy a gazdasági növekedés éves szinten meghaladja a 4 százalékot. 

Felszólalásában beszélt a munkaalapú társadalom kialakításáról, az adócsökkentésekről, a beruházásokról, és azt mondta, hogy ez a gazdaságpolitika a helyes út Magyarország számára.

Via: Világgazdaság

Előző sztori

Mestereket avatott a megyei Iparkamara

Következő sztori

Orbán Viktor elköszönt a Liu fivérektől