Politika

Matolcsy György szerint a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van

Matolcsy György szerint a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van

2022. december 5., hétfő
Matolcsy György szerint a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van

„Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van” – az RTL tudósítása szerint többek között erről is beszélt Matolcsy György a parlament gazdasági bizottságának hétfői ülésén.

A lap szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank 2021. évről szóló üzleti jelentését vezette elő a bizottságban, és ennek során fogalmazott meg erős kritikát a gazdaságpolitikáról. Arról beszélt, hogy 

jövőre 15-18 százalék lesz az infláció.

Ennek okait – és ez már Tordai Bence országgyűlési képviselő Facebook-posztjában olvasható – az energiaár-robbanásban és az élelmiszer-inflációban jelölte meg. Az utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy az EU-ban Magyarországon a második legalacsonyabb a mezőgazdaság termelékenysége Bulgária után. 

Bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban

állítólag ez is elhangzott.

https://szegedma.hu/2022/12/fogynak-a-vasarlok-a-boltokban

Tordai Bence bejegyzése szerint Matolcsy György kijelentette, hogy megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja, és ez sokba kerül. Az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket.

Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt.

https://szegedma.hu/2022/12/lassan-nem-az-a-kerdes-mennyibe-kerul-az-uzemanyag-hanem-az-hogy-lesz-e

„A Jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat

– írta Matolcsy beszédére reagálva Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookon.

Minden ország lépéskényszerbe került, Magyarország is. A válságkezelés eredményeként eddig magas maradt a gazdasági növekedés (a harmadik negyedévben 4,1 százalék, ami az unióban a hetedik legmagasabb mérték), valamint magas a foglalkoztatottság (4,7 millió ember dolgozik, továbbra is 4 százalék alatt a munkanélküliség). Lehet építeni az elmúlt évek eredményeire

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára máshogy látja a dolgokat. Az MTI tudósítása szerint a politikus egyrészt leszögezte, hogy az MNB-nek nincs kormányzati feladata a gazdaságpolitikában, a jegybank függetlenül végzi a törvényben meghatározott feladatát, így a jegybankelnök a véleményét teljesen szabadon mondhatja el.

Felidézte azt is, hogy a kormány az elmúlt 12 évben sokat tett azért, hogy a gazdasági növekedés éves szinten meghaladja a 4 százalékot. 

Felszólalásában beszélt a munkaalapú társadalom kialakításáról, az adócsökkentésekről, a beruházásokról, és azt mondta, hogy ez a gazdaságpolitika a helyes út Magyarország számára.

https://szegedma.hu/2022/12/sorra-fogynak-ki-az-uzemanyagbol-a-szegedi-benzinkutak

Via: Világgazdaság

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.