Hírzóna

Ismét kifogásolt a levegő minősége Szegeden

Ismét kifogásolt a levegő minősége Szegeden

2022. december 19., hétfő
Ismét kifogásolt a levegő minősége Szegeden

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) levegőhigiénés értékelése alapján veszélyes a levegőminőség Ajkán, Putnokon és Várpalotán, továbbá egészségtelen minősítést kapott Budapest, Győr, Kazincbarcika, Miskolc, Sajószentpéter, Salgótarján, Székesfehérvár, Tatabánya, Tököl és Vác.

Az NNK azt is közölte hétfőn az MTI-vel, hogy kifogásolt a levegő minősége Dorogon, Dunaújvárosban, Esztergomban, Hernádszurdokon, Kecskeméten, Nyíregyházán, Oszláron, Pécsett, Százhalombattán, Szegeden, Szolnokon és Szombathelyen.

Jelezték, hogy a meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban jelentős változás nem várható, csak azokon a helyeken lehet minimális javulás, ahol a szél megélénkül.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a légszennyezettség különösen veszélyes a kisgyermekekre, a várandósokra, az idősekre és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre. A krónikus betegek légúti és egyéb tünetei súlyosbodhatnak, de veszélyes levegőminőség esetén már az egészséges embereknél is jelentkezhetnek légúti tünetek - tették hozzá.

Kedvezőtlen levegőminőség esetén is fontos, hogy a lakás szellőztetése csak néhány perces legyen, kereszthuzattal, legalább naponta kétszer - írták.

Kitértek arra is, hogy a helytelen fűtési módok alkalmazása jelentősen befolyásolja a levegőminőséget, kérve, "ne fűtsünk nedves vagy kezelt fával, műanyaggal vagy egyéb hulladékkal" - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.