Hivatalos: meghosszabbították az élelmiszerárstopot

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kormány április 30-ig meghosszabbította az élelmiszerárstopot – közölte az Agrárminisztérium kedd este az MTI-vel.

A tárca közleményében idézte Nagy István minisztert, aki úgy fogalmazott: az elhúzódó ukrajnai háború és az elhibázott brüsszeli intézkedések következtében kialakult szankciós infláció miatt a kormány meghosszabbította jövő április végéig az élelmiszerárstopot.

Az árstopok eredetileg december 31-ig voltak érvényben, pár napja azonban a sajtó arról értesült, hogy legalább húsvétig meghosszabbíthatják. Most ez igazolódott be.

A tárcavezető kiemelte, hogy az elhibázott brüsszeli szankciók miatt egész Európában történelmi magasságba emelkedtek az energiaárak és ezáltal az élelmiszerárak is, az életbe lépett olajszankciók pedig csak még tovább súlyosbították a helyzetet. A kormány továbbra is elkötelezett a családok támogatása mellett, ezért fenntartja az élelmiszerárstopot – tartalmazza a közlemény.

Nagy István kiemelte: az ársapkák működnek, a vásárlók ugyanis azokból a termékekből vásárolnak többet, amelyekhez olcsóbban jutnak hozzá. Ezt az AKI piaci árinformációs rendszer adatai is megerősítik, mely szerint az ársapkás termékekből több fogyott idén 2021 ugyanezen időszakához képest.

Ugyanakkor a mennyiségi növekedés oka lehet az is, hogy a vásárlók raktároznak ezekből a termékekből, a miniszter ugyanakkor a felhalmozás helyett a tudatos vásárlásra hívja fel a figyelmet – írta a tárca.

Ennek megfelelően az a sajtóinformáció is beigazolódott, miszerint szigorítanak az ársapka betartásának ellenőrzését illetően: a kereskedők az érintett termékekből a 2021. évi átlagos napi mennyiséget árusítani kötelesek.

Ennek a kötelezettségnek a betartását az árstopra vonatkozó egyéb előírásokkal együtt az általános fogyasztóvédelmi hatóság, azaz a megyei és fővárosi kormányhivatalok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával ellenőrzik. A szabályok megszegése pénzbírsággal vagy az üzlet bezárásával büntethető, ezért a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi is az árstopok, az árusítási kötelezettség és a kötelező tájékoztatás betartását.

Előző sztori

Ismét fagyos lesz a hajnal, de utána melegszik az idő

Következő sztori

Ennyi lehet a minimálbér jövőre