Életbe lépett az olajembargó, a következményei fájdalmasak lesznek

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A brüsszeli szankcióspolitika eddig is fájt, de most még jobban fájni fog. Életbe lépett a 60 dolláros olajársapka, amit az Európai Unió tagországai, köztük Magyarország is jóváhagyott szombaton. Ezzel egy időben

élesedett a hatodik szankciós csomag is, ami megtiltja a nyersolaj és egyes kőolajtermékek behozatalát Oroszországból az Európai Unióba, de átmeneti kivételt biztosít azoknak az uniós tagállamoknak – így hazánknak is, amelyekhez csővezetéken érkezik a kőolaj.

Előbbi intézkedés blokkolja, hogy az oroszok az EU-n kívül bárhol a világban 60 dollárnál drágábban tudjanak olajat, illetve finomított termékeket eladni bárkinek.

Veszélybe kerülhet a benzinársapka

Arról, hogy ennek milyen következményei lesznek, és hogyan hathat Magyarország ellátására ez a brüsszeli döntés, Hortay Olivért, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetőjét kérdezte az Origo. A szakértő szerint az elmúlt időszakban Európa országainak többsége már készült a hétfőn hatályba lépő olajembargóra, úgy, hogy igyekeztek tartalékokat képezni, ami viszont felverte az árakat.

Egyelőre nem tudni, hogy meddig tartható a benzinársapka

Mivel a bevezetés után a tagállamok mozgástere is szűkülni fog, ezért a várakozások szerint a befelé forduló magatartás, a protekcionizmus – ami így is egyre erősebb –, fokozódni fog. Már a hatályba lépéskor is szűkülhet Magyarország mozgástere az üzemanyagimport tekintetében, és várhatóan az árak is tovább fognak emelkedni.

Bár hazánk korábban mentességet harcolt ki magának, így a büntetőintézkedés az orosz olajellátást közvetlenül nem érinti, viszont az olajembargó életbe lépése veszélybe sodorhatja a benzinársapkát.

Magyarország is érezni fogja a hatásokat

A nyersolaj tekintetében korábban Magyarországnak sikerült mentességet kiharcolnia, ami szerint a most hatályba lépő olajembargó bevezetése után is képes lesz Magyarország csővezetéken keresztül vásárolni Oroszországtól, így ez az embargó hazánk üzemanyag- és olajellátását nem érinti közvetlenül.

Ugyanakkor az Európai Unióban tapasztalható negatív hatások közvetetten Magyarországra is be fognak gyűrűzni két szinten is.

Egyfelől, ahogyan az uniós üzemanyagpiaci helyzet romlik, úgy várhatóan a Magyarországra érkező üzemanyag import is egyre drágább és nehézkesebb lett. Másrészt az inflációs nyomást a növekvő olajárak jelentős mértékben növelik Európa-szerte, mélyítik a kibontakozó gazdasági válságot, ami pedig Magyarországot is negatívan érinti, hiszen hazánk szoros kapcsolatban van más uniós tagállamok gazdaságával.

Előző sztori

Újabb súlyos balesetet okoztak az embercsempészek

Következő sztori

Fogynak a vásárlók a boltokban