Brüsszeli korrupciós botrány: Dobrev Klára párttársát az ügy főszereplője

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Az EP-alelnök Eva Kaili korábban többször támadta hazánkat is. Úgy tűnik, bebizonyosodik, hogy a baloldal mindenhol ugyanúgy működik: pénzért cserébe külföldi érdekeket szolgál – olvasható az Origo cikkében.

Mint megírtuk, december 9-én, pénteken négy, az Európai Parlamenthez köthető embert tartóztattak le, egy Katart is érintő korrupció és pénzmosás ügyében folytatott nyomozás keretében. Egyikük, Eva Kaili az Európai Parlament alelnöke.

A korrumpált parlamenti tisztségviselőknek az volt a feladatuk, hogy illegális juttatásokért cserébe javítsák Katar nemzetközi megítélését, különös tekintettel a világbajnokság megrendezése és a stadionok építése körül kialakult munkajogi visszaélésekre – írja az Origo

Számos cikk és riport jelent meg ugyanis arról, hogy a katari hatóságok kegyetlenül bántak a létesítményeket építő külföldi (egyes állítások szerint négymillió) munkással, nem tartották be a legalapvetőbb emberi jogokat és a minimális ökológiai normákat sem.

Egyes hírek szerint több ezer munkás halhatott meg a katari építkezéseken. 

A belga rendőrség két nappal korábban házkutatás során 600 000 euró készpénzt talált az Európai Parlament alelnökénél, Kalii apjánál pedig – az idős ember egyébként éppen menekült – egy készpénzzel teli bőröndre leltek.

Építészből televíziós műsorvezető

Eva Kaili építészetet, majd újságírást tanult. Ezzel egy időben a Mega tévécsatorna népszerű híradójában lett hírolvasó, ahol igazi celebbé nőtte ki magát és országos ismertségre tett szert. Kaili már húszéves kora óta komoly érdeklődést mutatott a görög belpolitika és a nagy diplomáciai kérdések iránt. 1998-ban, építészhallgató korában a PASOK (Pánhellén Szocialista Mozgalom) szocialista párt színeiben beválasztották a városi tanácsba. Mindössze 29 évesen lett görög parlamenti képviselő, 2014-ben pedig bejutott az Európai Parlamentbe. 

A korrupciós ügy sajátossága, hogy november elején, a katari világbajnokság kezdete előtt Eva Kaili találkozott Ali bin Samikh Al Marri katari munkaügyi miniszterrel. A görög szocialista képviselő az Európai Unió nevében még visszafogottan üdvözölte Katar elkötelezettségét a „munkaügyi reformok folytatása” mellett, majd alig egy hónappal később, november 22-én az Európai Parlement alelnöki pulpitusán már arról beszélt, hogy „Katar vezető szerepet tölt be a munkajogi reformokban”. 

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Előző sztori

Adventi koncert a Dómban

Következő sztori

Megkezdődött a szociális tűzifa kiszállítása