Politika

Újabb akadály hárult el az uniós pénzek kifizetése elől

Újabb akadály hárult el az uniós pénzek kifizetése elől

2022. november 15., kedd
Újabb akadály hárult el az uniós pénzek kifizetése elől

Kihirdették a büntető eljárási törvény módosítását, mely kiterjeszti a korrupciós ügyekben az állampolgárok jogát a büntető eljárás kikényszerítésére. Az országgyűlés október 3-án fogadta el azt a törvényt, amely a büntetőeljárási törvényt írta át.

Célja az, hogy az Európai Bizottság kifejezett kérésére Magyarországon legyen lehetőség a kiemelt korrupciós bűncselekményekben úgy is bíróságra vinni bárkinek egy ügyet, hogy azt előzőleg a nyomozó hatóság vagy az ügyészség „visszadobta”.

A parlamenti többség normakontrollra az Alkotmánybírósághoz küldte a törvényt kérve, hogy vizsgálja meg, megfelel-e az alaptörvénynek, hogy az ügyészségen kívül más személynek is lehet joga a vádkikényszerítésre, azaz, hogy ez összhangban van-e az alaptörvényben rögzített ügyészségi vádmonopólium elvével. Az Alkotmánybíróság határozatában kimondta, hogy nem ütközik, hanem csak kiegészíti azt.

A törvény módosítása hétfőn este jelent meg a Magyar Közlönyben és kedden 0 órától máris hatályba lépett.

A törvénymódosításra amiatt volt szükség, hogy elháruljanak az adminisztratív és jogi akadályok az elől, hogy a kormány hozzájusson az uniós forrásokhoz, a felzárkóztatási pénzekhez és a helyreállítási alap támogatásához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.