Újabb akadály hárult el az uniós pénzek kifizetése elől

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kihirdették a büntető eljárási törvény módosítását, mely kiterjeszti a korrupciós ügyekben az állampolgárok jogát a büntető eljárás kikényszerítésére. Az országgyűlés október 3-án fogadta el azt a törvényt, amely a büntetőeljárási törvényt írta át.

Célja az, hogy az Európai Bizottság kifejezett kérésére Magyarországon legyen lehetőség a kiemelt korrupciós bűncselekményekben úgy is bíróságra vinni bárkinek egy ügyet, hogy azt előzőleg a nyomozó hatóság vagy az ügyészség „visszadobta”.

A parlamenti többség normakontrollra az Alkotmánybírósághoz küldte a törvényt kérve, hogy vizsgálja meg, megfelel-e az alaptörvénynek, hogy az ügyészségen kívül más személynek is lehet joga a vádkikényszerítésre, azaz, hogy ez összhangban van-e az alaptörvényben rögzített ügyészségi vádmonopólium elvével. Az Alkotmánybíróság határozatában kimondta, hogy nem ütközik, hanem csak kiegészíti azt.

A törvény módosítása hétfőn este jelent meg a Magyar Közlönyben és kedden 0 órától máris hatályba lépett.

A törvénymódosításra amiatt volt szükség, hogy elháruljanak az adminisztratív és jogi akadályok az elől, hogy a kormány hozzájusson az uniós forrásokhoz, a felzárkóztatási pénzekhez és a helyreállítási alap támogatásához.

Előző sztori

Nyolc milliárd forinttal támogatja a kormány a falusi kisboltokat

Következő sztori

Otthagyja iskoláját a káromkodva slammelő pécsi lány