Szüneteltethetik a közvilágítást Bordányban

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szegedről 15 kilométerre lévő település önkormányzata úgy döntött, a hajnali órákban lekapcsolja a közvilágítást a kisebb utcákban. Az ok az energiaválság.

A képviselő-testület még a szeptemberi ülésen döntött a közvilágítás korszerűsítéséről, a korábbi nátriumos és kompakt fénycsöves lámpatestek LED-es lámpákra való cseréjéről. Jelenleg a korábbi közel négyszázezer forintos villanyszámla helyett már több, mint egymillió-nyolcszázezer forintos számla érkezett, de a szerződés év végi lejártát követően félő, hogy az új szerződés alapján már még ennél is többet számláznak majd ki a közvilágításra – írják a település honlapján.

Mint írják, a beruházást a tervezetthez képest a villamosenergia-ár jelentős megemelkedése miatt hozták előrébb.

Azonban még ez sem biztos, hogy elég, ugyanis a tervek szerint a trafó-körzetekben éjfél és négy óra között kikapcsolhatják a közvilágítást – erre a szolgáltató is lehetőséget ad. Ez azt jelenti, hogy például a forgalmasabb utakon, településrészeken maradna a világítás, a kevésbé frekventált helyen viszont sötét lenne a megadott időszakban.

Az eredeti terv szerint az egész településen kikapcsolták volna a közvilágítást a hajnali órákra.

Hozzáteszik, a beruházással igazából előre menekülnek, a LED-es lámpák ugyanis alkalmasak arra, hogy bizonyos időszak idején – például éjfél és hajnali négy óra között – akár 30-40%-kal kevesebb energiát fogyasztva halványabban világítsanak – tehát elkerülhető lenne a teljes sötétség. A lámpacseréből adódó közel 60%-os megtakarítás pedig éves szinten tízmillió forintnál többet érhet.

Előző sztori

Útfelújítás a belvárosban, behajtási tilalommal

Következő sztori

Újabb kávézó zárt be Szegeden