Gazdaság

Szijjártó Péter mindenkit megnyugtatott: nálunk is csökkeni fog a gáz ára

Szijjártó Péter mindenkit megnyugtatott: nálunk is csökkeni fog a gáz ára

2022. november 3., csütörtök
Szijjártó Péter mindenkit megnyugtatott: nálunk is csökkeni fog a gáz ára

Az elmúlt hetekben lehetett hallani arról, hogy a referenciának számító holland TTF gáztőzsdén szeptember óta meredeken esett a gáz ára. Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter egy sajtótájékoztatón most ennek kapcsán is megszólalt.

Az elmúlt hetekben a holland TTF tőzsdéjén a gáz ára másfél éves rekordmélypontra került: még a háború előtti helyzethez képest is olcsóbb volt néhány nappal ezelőtt - ennek kapcsán pedig a sajtóban több helyen is megjelent az a hír, miszerint - némi csúszást figyelembe véve a tőzsdei jegyzékhez képest - jóval drágább a gáz Magyarországon, mint máshol.

A miniszter azonban leszögezte: ez nem ennyire egyszerű, de nincs ok az aggodalomra.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi helyzet legfőképpen azért alakult ki, mert a gáztározók töltöttsége Európa-szerte mindenütt 100 százalékos szinte, ezzel együtt pedig majdnem minden ország tudta a keresletét csökkenteni.

„a földgázpiac működésének van egy törvényszerűsége. Az ár akkor a legmagasabb, amikor magas a kereslet, amikor betárolási időszak van. Tehát augusztusban nagyon magas volt az ár”. - mondta.

Miután a miniszter szerint már túl vagyunk a betárolási időszakon, ,,senki nem fog gázt venni, mert nem tud, mert nem tudja hova tenni. Kicsi a kereslet, tehát kicsi az ár."

Hozzátette, hogy a kitárolással, ami a fűtési szezon kezdete előtt kezdődik, a töltöttség le fog csökkeni 20 százalék körülire, nagyjából márciusra. Az újabb betárolási időszakban pedig újra nagyon magas lesz az ár.

Szijjártó azt is ismertette, hogy a hosszú távú szerződésekben az árazás némi csúszással követi a tőzsdei árakat.

Ezzel együtt pedig mindenkit megnyugtatott: a jelenlegi alacsony árak a magyar beszerzési szerződésben is látszódni fognak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.