Szentkirályi Alexandra: november közepétől lép életbe a vállalkozói kamatstop

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hónap közepétől lép érvénybe és egészen jövő júniusig marad érvényben a kis- és középvállalkozások számára a kamatstop – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azok részleteit ismertetve a kormány közösségi oldalán.

Ahogy az október végi Magyar Közlönyben is megjelent, november 15-től a lakosság után a kkv-k számára is elérhetővé válik a kamatstop. Ennek értelmében a hónap közepétől a júniusi kamatláb szerint kell törleszteni a hiteleket, ami 7,32% a jelenlegi 16,8% helyett.

A kormányszóvivő rámutatott, hogy a szankciós politika tönkreteszi az európai és a magyar gazdaságot, az elszálló energiaárak, az infláció és az emelkedő beszállítói költségek egyre nagyobb terhet nyom a vállalkozók vállára is.

A politikus azt is megjegyezte, hogy az intézkedéssel azokat a hazai vállalkozásokat védik, amelyeknek változó kamatozású, államilag nem támogatott, forint alapú hitelei vannak.

Ez mintegy 60 ezer vállalkozást jelent.

Ezzel együtt pedig, mivel a tervek szerint 8 hónapig fizethetnek a szektorban dolgozók alacsonyabb törlesztőrészletet, így átlagosan 1,5-2 millió forintot spórolhat meg egy vállalkozás, a komplett kkv szektor pedig 80 milliárd forintot.

A kormányszóvivő kiemelte: ez csak az egyik rendkívüli kormányintézkedés, amivel a jövőben segítik a szektort.

Előző sztori

Nem a legélesebb kés a fiókban: Hetvenmillió forintot kapott a kormánytól Szeged, így “köszönték meg”!

Következő sztori

Michelin-tányért kapott két szegedi étterem