Közélet

Szegeden nem nyit ki a jégpálya, Algyőn viszont lehet korcsolyázni és sportolni is

Szegeden nem nyit ki a jégpálya, Algyőn viszont lehet korcsolyázni és sportolni is

2022. november 2., szerda
Szegeden nem nyit ki a jégpálya, Algyőn viszont lehet korcsolyázni és sportolni is

Nem nyit ki az idei szezonban a szegedi műjégpálya, erről a közgyűlés legutóbbi ülésén a baloldali többség szavazatai döntöttek. A komolyabb egyeztetés nélkül, az energiaválság miatt meghozott intézkedés több sportklubot is rendkívül nehéz helyzetbe hozott.

Algyőn készülnek a jégkorongozók

A Goodwill Pharma Szegedi Vízmű jégkorongozói az algyői jégpályát tudják használni. A létesítmény elsősorban az utánpótlás edzőcsarnokának épült, de a jelenlegi helyzetben minden megváltozik. Egyrészt az újjászervezett másodosztályba induló felnőttek hazai mérkőzéseit is Algyőn rendezik majd, amihez fejleszteni kell a csarnokot, például egy kisebb lelátót kell építeni.

Algyőre költöznek a szegedi jégkorongozók, de ahogy tudnak, ismét Szegedre jönnek játszani-ez leghamarabb egy év múlva esedékes

A jégkorongozók siettek a szegedi „jeges” sportegyesületek segítségére a nehéz helyzetben. – Ez egy vészmegoldás egy vészhelyzetben. Igyekszünk úgy dolgozni, hogy az azok az egyesületek, akik jéghez kötöttek, megfelelő lehetőséget kapjanak. Algyőn edzenek a műkorcsolyások, a Tornádó Team Szeged görkorcsolyásai, és vásárhelyi sportolók is - mondta a Délmagyarnak Pápai Miklós, a jégkorongozók szakosztály-igazgatója. Hozzátette, hogy az energiaválság miatt az algyői jégpálya működtetése is drágult, nagyjából négyszeres áron tudják jelenleg működtetni, ez tízmilliós nagyságrendet jelent, de erre is számítottak és költségeket optimalizáltak.

JÉGDISZKÓ, KÖZÖNSÉGKORCSOLYÁZÁS ALGYŐN

A szegediek ugyan korcsolyapálya nélkül maradtak, de abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy nem kell messze menniük, ha korcsolyázni akarnak. Algyőn az edzések mellett lesz közönségkorcsolyázás is, emellett az is jó hír a fiataloknak, hogy nem kell nélkülözniük a jégdiszkót sem, akik szintén odaköltöznek.

Nehéz helyzetben a rövidpályás gyorskorcsolyázók

A Szegedi Korcsolyázó Egylet, valamint a Tuti Kori edzései is alapvetően változnak az új helyzetben. A rövidpályás gyorskorcsolyázók Budapesten, a Gyakorló Jégcsarnokban jutnak jégidőhöz, azonban a versenyzők iskolai elfoglaltsága miatt oda csak a hétvégén tudnak elutazni és 1-1 órát lehetnek jégen. A hétköznapokon száraz edzések lesznek, és a csapatépítő jellegre veszik a szezont.

Az SZKE két olimpikonja, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia Budapesten készül a versenyekre

Ahhoz, hogy a versenyzők jégen legyenek kisebb versenyekre is neveznek. Az egyesület válogatott sportolói, köztük a téli olimpiáról bronzéremmel hazatérő Kónya Zsófia és Jászapáti Budapesten tudnak edzeni. – A környezetünkben sincs olyan pálya, amit igénybe tudnánk venni, a legegyszerűbb a főváros, ott a szivacsrendszer a legmegfelelőbb számunkra – mondta Lajtos Szandra az SZKE edzője.

A Tuti Kori egyesület is Algyőn próbál jégidőhöz jutni, remélve, hogy találnak olyan időpontot, ami a sportoló gyerekeknek is megfelel, és ők is szárazedzéssel készülnek. Az egyesület utánpótlása a Sport21 program keretében zajlik, 25-30 főről van szó, akik a kezdő szinthez közelebb állnak, és ugyanennyien vannak, akik már versenyeztek, a 6-7 éves kortól a 16-17 éves korosztályig. – A legkisebbek számára lehetőséget jelenthet a görkorcsolya, hiszen ott még nincs specializálódás, ott a szakágak munkája összeegyeztethető. Pontos időt nem tudok mondani, én 37 éves vagyok, és nem emlékszem olyanra, hogy ne lett volna jégpálya Szegeden – mondta a Délmagyarnak Tutrai Tamás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.