Orbán Viktor: Magyarországnak egyszerre két migránsválsággal kell megküzdenie

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarország speciális helyzetben van. Mi vagyunk az egyetlen ország Európában, amelynek egyszerre két migránsválsággal kell megküzdenie – írta közösségi oldalán a miniszterelnök.

Orbán Viktor kifejtette, a földrajzi elhelyezkedésünk miatt ebben az évben több mint egymillió ukrán menekült érkezett Magyarországra. Nagy részük továbbment, de nekünk kellett őket fogadnunk és ellátnunk. És ebben az évben több mint 250 ezer illegális határátlépési kísérletet állítottunk meg az ország déli határainál. Magyarország egy olyan ország, amelyre két irányból nehezedik egyszerre migrációs nyomás – közölte.

“Elköltöttünk több mint másfél milliárd eurót a határok védelmére. Számos jogszabályt alkottunk meg, és számos csatát vívtunk Brüsszellel, ahonnan a magyar határvédelmet folyamatosan támadták és támadják.” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor egyetért Mateusz Morawieckivel, hogy miután Ukrajnában elhúzódó háborúra kell számítani, az onnan érkező migrációs nyomás a következő időszakban nőni fog. Fair igény a V4-ek részéről, hogy az Unió is vállaljon ebből a teherből valamennyit – tette hozzá.

A kormányfő megemlítette, arra is számítanunk kell, hogy a déli irányból jövő migrációs nyomás is nőni fog a következő időszakban. “Ezért tájékoztattam a V4-es kollégáimat, hogy Szerbiával, Ausztriával közösen létrehoztunk egy új formációt, amelynek az a célja, hogy segítsük egymást a határvédelemben.” – jegyezte meg Orbán Viktor.

A szerb-magyar határt annál jobban védeni már nem lehet, mint ahogy most védjük. Ezért nem itt kell megerősíteni a határvédelmet, hanem a védekezés határvonalát kell délebbre tolni, az észak-macedón-szerb határra – húzta alá.

Kötöttünk egy megállapodást, miszerint katonákat, eszközöket és pénzügyi forrásokat mozgósítunk, hogy délen tudjunk védekezni az illegális migrációval szemben.

A mai napon megkértem V4-es kollégáimat, hogy fontolják meg, hozzá tudnak-e járulni a szerb-osztrák-magyar határvédelmi együttműködéshez. Pozitív választ kaptam, ezért a következő, Bécsben esedékes hármas találkozón azt fogom javasolni a szerb elnöknek és az osztrák kancellárnak, hogy fogadjuk el azokat a felajánlásokat, amelyeket Csehország, Szlovákia és Lengyelország tett a déli határok védelme érdekében.

zárta sorait a miniszterelnök.
Előző sztori

Pénteken kisüthet a nap, ám hétvégére ismét beborul az ég

Következő sztori

Megvan a fényvillamosok menetrendje