Megvan, mi válthatja ki az algyői kőolajmezőt

Jelentős mennyiségű kőolajat talált a Mol Vecsés határában. A társaság júliusban kezdett kutatófúrásba a területen, ahol a szükséges tesztek elvégzése után bebizonyosodott, hogy eddig ismeretlen kőolajmezőt sikerült felfedezni – közölte az olajtársaság az MTI-vel hétfőn.

Mint írják, a Vecsés-2 nevű olajkút a Mol harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kútja lett, egyedül képes kiváltani az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését. Az új kút napi 600 hordó termeléssel indul, későbbi tervezett 700-1000 hordós termelése mintegy 10 százalékkal növeli a Mol Magyarország és 5 százalékkal Magyarország kőolajkitermelését. A júliusban elkezdett fúrás 31 napig tartott és 2100 méteres mélységet ért el.

A Vecsés-2-t november 11-én állították termelésbe.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a közleményben kiemelte: minden csepp Magyarországon kitermelt kőolaj hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjen az ország energiafüggősége, ezért is öröm ez a kutatási siker. Hozzátette, természetes folyamat, hogy egyes kutak kimerülnek, ezért tesznek meg minden erőfeszítést, hogy a kitermelést szinten tartsák.

Az elmúlt években a vállalat már több sekély mélységű gázmezőt talált, a vecsési viszont egy nagyobb mélységű olajmező feltárását hozta, amelynek alapján a Mol további fúrásokat tervez a környéken a mező kiaknázására és a termelés fokozására – mondta Hernádi Zsolt.

A Mol a következő 5 évben csaknem 200 milliárd forintot tervez befektetni a magyarországi kőolaj-és földgázkitermelés fejlesztésébe, ennek közel 60-65 százaléka földgáz, 20-25 százaléka kőolaj célú, a maradék pedig az infrastruktúra biztonságos fenntartását, pótlását célozza. Az elmúlt 5 évben 16 új kút kezdett termelni, a sekélygáz kutatási programban eddig 13 új kút állt munkába.

Előző sztori

Már negyedmillió migránssal szemben intézkedtek idén

Következő sztori

Megint mediterrán ciklon lepi be Szegedet