Gazdaság

Megvan, mi válthatja ki az algyői kőolajmezőt

Megvan, mi válthatja ki az algyői kőolajmezőt

2022. november 21., hétfő
Megvan, mi válthatja ki az algyői kőolajmezőt

Jelentős mennyiségű kőolajat talált a MolVecséshatárában. A társaság júliusban kezdett kutatófúrásba a területen, ahol a szükséges tesztek elvégzése után bebizonyosodott, hogy eddig ismeretlen kőolajmezőt sikerült felfedezni - közölte az olajtársaság az MTI-vel hétfőn.

Mint írják, aVecsés-2 nevű olajkút a Mol harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kútja lett, egyedül képes kiváltani az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését. Az új kút napi 600 hordó termeléssel indul, későbbi tervezett 700-1000 hordós termelése mintegy 10 százalékkal növeli a Mol Magyarország és 5 százalékkal Magyarország kőolajkitermelését. A júliusban elkezdett fúrás 31 napig tartott és 2100 méteres mélységet ért el.

A Vecsés-2-t november 11-én állították termelésbe.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a közleményben kiemelte: minden csepp Magyarországon kitermelt kőolaj hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjen az ország energiafüggősége, ezért is öröm ez a kutatási siker. Hozzátette, természetes folyamat, hogy egyes kutak kimerülnek, ezért tesznek meg minden erőfeszítést, hogy a kitermelést szinten tartsák.

Az elmúlt években a vállalat már több sekély mélységű gázmezőt talált, avecsési viszont egy nagyobb mélységű olajmező feltárását hozta, amelynek alapján a Mol további fúrásokat tervez a környéken a mező kiaknázására és a termelés fokozására - mondta Hernádi Zsolt.

A Mol a következő 5 évben csaknem 200 milliárd forintot tervez befektetni a magyarországi kőolaj-és földgázkitermelés fejlesztésébe, ennek közel 60-65 százaléka földgáz, 20-25 százaléka kőolaj célú, a maradék pedig az infrastruktúra biztonságos fenntartását, pótlását célozza. Az elmúlt 5 évben 16 új kút kezdett termelni, a sekélygáz kutatási programban eddig 13 új kút állt munkába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.