Közélet

Kormányinfó: a tojás és a burgonya is hatósági áras lesz

Kormányinfó: a tojás és a burgonya is hatósági áras lesz

2022. november 9., szerda
Kormányinfó: a tojás és a burgonya is hatósági áras lesz

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kezdte a Kormányinfót, hogy a kormány a szerdai ülésén tárgyalt a gazdasági helyzetről, uniós ügyekről, és energetikai kérdésekről is. Azt állapították meg, hogy

a legnagyobb probléma a szankciós infláció, az energiaárak emelkedése jelenik meg az élelmiszerárak növekedésében is,

amíg újabb szankciók veszélye merül fel, addig szankciós infláció is lesz. A kormány célja, hogy a jövő év végére a jelenlegi felére szorítsa az infláció mértékét, ezért tartják fenn a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztásig, a benzinárstopot, valamint a kamatstopot.

ÚJABB HATÓSÁGI ÁRAS ÉLELMISZEREK

A korábbi hatósági áras termékek mellett újabb élelmiszerek árát is megszabja a kormány. A Kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy

a friss tojás és az étkezési burgonya esetében az üzletben folytatott kereskedelmi tevékenység vagy csomagküldés esetén a bruttó kiskereskedelmi ár a 2022. szeptember 30. napján alkalmazott árnál nem lehet magasabb.

Később a miniszter újságíró kérdésre elmondta, hogy az árstop december 31-ig érvényes minden termékre, arról, hogy utána marad, vagy módosul, később dönt a kormány.

Szintén újságírói kérdésre válaszolva mondta Gulyás Gergely, hogy az árstop által érintett kereskedelmi cégek nem kapnak támogatást, a kiskereskedelmi, kistelepülési bolthálózatok kapnak azonban támogatás, erről hétfőn várható bejelentés.

Egyelőre további élelmiszerekre nem tervezik bevezetni az árstopot, élelmiszerhiánytól pedig nem tart a kormány a hatósági áras termékeknél.

EXTRAPROFIT ADÓT VET KI A KORMÁNY

December 31-ig döntöttek a rezsiárakról, a rendszerhasználati díj pedig nem emelkedhet a lakossági fogyasztók számára a jövő évben sem - tájékoztatott Gulyás Gergely. Kiemelte, hogy miután az energia drágább lesz, magasabb áron tudnak vásárolni is, de az emelkedés nem jelenthet terhet a lakosságnak.

"A kormány ezért extraprofit adót fog kivetni a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre, 2022-ben 13 százalékban, 2023-ban pedig 10 százalékban állapítják meg az adókulcsot, ez mintegy 40 milliárd forint pluszt fog jelenteni a költségvetésnek."

AZ EURÓPAI UNIÓ UTOLSÓ FELTÉTELÉT IS TELJESÍTETTE A KORMÁNY

Gulyás Gergely az uniós ügyekről is beszélt, mint mondta, sokat tettek azért, hogy hozzájusson Magyarország a forrásokhoz, tizenhét vállalás volt, ugyanakkor azt tapasztalták, hogy az EU a tárgyalások során újabb igényeket is támasztott. Ezek közül azt tudják teljesíteni, ami nem ellentétes a korábbi vállalásokkal, és alapvetően nem ellentétes az ország érdekeivel.

Az unió igazságszolgáltatási követeléseiről azt mondta:

"Magyarország azon országok közé tartozik, amelyekben az igazságszolgáltatás független, ez szervezeti különállást és alkotmányos garanciákat is jelent.

A különböző hatásköri kérdéseknek a pontosítása vagy változtatása lehetséges, ezt meg tudják tenni, de a Bizottság aggályait egyébként alaptalannak tartjuk."

Kiemelte, hogy nem alapvető szervezeti változásokról van szó, csak arról, hogy az igazságszolgáltatás intézményei közötti hatáskörmegoszlás hogyan alakul. Ebben olyan módosításokat fogadnak el, amely az EU által jelzett aggályokat orvosolja.

"Ezzel az utolsó feltétel is teljesül, ami a helyreállítási alappal kapcsolatos megállapodás létrejöttét eddig gátolta." -jelentette ki a miniszter

EGYETÉRTÉS VAN A PEDAGÓGUSOK BÉRÉNEK RADIKÁLIS EMELÉSÉRŐL

A pedagógusok béremelése kapcsán Gulyás Gergely azt mondta, hogy az Európai Bizottság által megfogalmazott elvárások egybeesnek a kormány céljaival.

"Mindenki egyetért abban, hogy radikálisan emelni kell a béreket. Ha nem tudunk megállapodni az uniós forrásovalkról, akkor nem tudunk ekkora béremelést sem vállalni."

Hozzátette, hogy a költségvetésnek vannak keretei és korlátai, ameddig lehet tágítják. A pedagógus béremelések több mint felét fizetnék az uniós forrásokból, a többit a magyar költségvetés egészíti ki, azonban 2025 után csak a költségvetés vállalja ezeket a terheket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.