Átadták az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriumot

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium néven járványok előrejelzésére, megelőzésére, matematikai modellezésére, digitális egészségügyi adatok elemzésére létrehozott kutatói hálózat mutatkozott be Szegedi Tudományegyetem innovációs napján.

Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Elemző Munkacsoport még a koronavírus-járvány alatt jött létre. Ez a különböző intézményekben és területeken dolgozó kutatókat fogta össze. Mindez pedig indokolttá tette egy szélesebb körű kutatói hálózat létrejöttét.

A Laboratórium célja az, hogy megteremtse a hazai, adatokra és elemzésekre épülő döntéselőkészítés tudományos alapjait az egészségügy, a járványmegelőzés és az ökológiai rendszerek területén.

Az itthon korábban elszigetelten működő kutatócsoportokból egy állandó készültségű együttműködő hálózat jött létre.

Az új Nemzeti Laboratórium egészségbiztonsági kutatásait innovatív surveillance rendszerek, big data és mesterséges intelligencia módszerek, valamint a matematikai modellezés eredményei támogatják majd.

Dr. Röst Gergely, az SZTE matematikusa – aki egyben a labor konzorciumának szakmai vezetője is – elmondta, hogy a kutatói hálózat a „One Health” („Egy Egészség”) koncepciót vallja magáénak, amely felismeri, hogy az emberek egészsége szorosan összefügg az élővilág és a közös környezetünk egészségével.

A labor nem kevesebbet vállal, minthogy a magyar társadalmat a jövőben lehetségesen veszélyeztető kórokozókat, terjesztőiket, élőhelyeiket széles körűen monitorozza, ezek kockázatát elemzi, az epidemiológiai adatok feldolgozásából előrejelzéseket készít, valamint adatalapú diagnosztikai eszközökkel segíti az egészségügyi ellátást és irányítást. Mindez a komplex folyamat a matematikus szerint megalapozhatja egy járvány-előrejelző rendszer létrejöttét.

Fotó: Szegedi Tudományegyetem

Előző sztori

Budapesten lép fel a Szegedi Szimfonikus Zenekar

Következő sztori

Szijjártó Péter mindenkit megnyugtatott: nálunk is csökkeni fog a gáz ára