Politika

Vizsgálja a titkosszolgálat az ellenzéki kampánypénzek ügyét

Vizsgálja a titkosszolgálat az ellenzéki kampánypénzek ügyét

2022. október 6., csütörtök
Vizsgálja a titkosszolgálat az ellenzéki kampánypénzek ügyét

Ahogy arról lapunk korábban is beszámolt, pénzmosás és csalás miatt indulhat eljárás Márki-Zay Péterék ellen, miután az egykori miniszterelnök-jelölt maga ismerte be, hogy Amerikából kaptak kampánypénzeket. A nyomozás mostanra el is indult.

elrendelte a baloldali pártok több milliárdos amerikai kampányfinanszírozásával kapcsolatos titkosszolgálati vizsgálatot a nemzetbiztonsági bizottság - értesült róla a Magyar Nemzet. A lap megjegyzi, hogy az ülés, amin a határozat megszületett, zárt volt, így a részletek egyelőre nem ismertek.

A külföldi beavatkozási kísérlet nagy vitát váltott ki a bizottság tagjai közt, mivel az ügy Magyarország szuverenitását súlyosan sérti - írja a lap.

Mint ismeretes, júniusban maga Márki-Zay Péter ismerte el, hogy a Mindenki Magyarországért Mozgalom óriási, közel 2 milliárd forintnak megfelelő USA-dolláros ,,makroadományt" kapott kampánypénz gyanánt. Hogy pontosan honnan érkezett az összeg, nem ismert, azonban az adományozások szorosan összeköthetők az Action for Democracy nevű amerikai szervezettel. Mindez azért érdekes, mert a magyar pártfinanszírozási törvény kifejezetten tiltja hazai politikai pártok támogatását külföldi forrásokból.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szeptember 22-én jelentette be, hogy a kormánypártok frakcióvezetői kezdeményezni fogják, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tekintse át a baloldali pártok külföldi kampánytámogatásának ügyét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.