Vizsgálja a titkosszolgálat az ellenzéki kampánypénzek ügyét

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ahogy arról lapunk korábban is beszámolt, pénzmosás és csalás miatt indulhat eljárás Márki-Zay Péterék ellen, miután az egykori miniszterelnök-jelölt maga ismerte be, hogy Amerikából kaptak kampánypénzeket. A nyomozás mostanra el is indult.

elrendelte a baloldali pártok több milliárdos amerikai kampányfinanszírozásával kapcsolatos titkosszolgálati vizsgálatot a nemzetbiztonsági bizottság – értesült róla a Magyar Nemzet. A lap megjegyzi, hogy az ülés, amin a határozat megszületett, zárt volt, így a részletek egyelőre nem ismertek.

A külföldi beavatkozási kísérlet nagy vitát váltott ki a bizottság tagjai közt, mivel az ügy Magyarország szuverenitását súlyosan sérti – írja a lap.

Mint ismeretes, júniusban maga Márki-Zay Péter ismerte el, hogy a Mindenki Magyarországért Mozgalom óriási, közel 2 milliárd forintnak megfelelő USA-dolláros ,,makroadományt” kapott kampánypénz gyanánt. Hogy pontosan honnan érkezett az összeg, nem ismert, azonban az adományozások szorosan összeköthetők az Action for Democracy nevű amerikai szervezettel. Mindez azért érdekes, mert a magyar pártfinanszírozási törvény kifejezetten tiltja hazai politikai pártok támogatását külföldi forrásokból. 

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szeptember 22-én jelentette be, hogy a kormánypártok frakcióvezetői kezdeményezni fogják, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tekintse át a baloldali pártok külföldi kampánytámogatásának ügyét.

Előző sztori

Kiderült, meddig lehet a SZÉP-kártyákat kedvezményesen használni

Következő sztori

Pénzeső hullik az SZTE-re