Egészség

Új covid-hullám jöhet, de a majomhimlő visszaszorult

Új covid-hullám jöhet, de a majomhimlő visszaszorult

2022. október 26., szerda
Új covid-hullám jöhet, de a majomhimlő visszaszorult

Újabb alvariánsa jelent meg a koronavírus Omikron-változatának, jelentette be szerdán az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai alapján az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Bár a statisztikákon egyelőre még egyáltalán nem látszik, az ECDC szerint egy újabb alvariáns mutálódott ki a koronavírus Omikron-változatából. Magyarországon az elmúlt héten 9000 fertőzöttet regisztráltak, ami az előző adatokhoz képest visszaesésnek számít - Európában pedig hasonló a helyzet.

Néhány napja azonosították több országban, köztük Szingapúrban és az Egyesült Államokban az úgynevezett XBB-alvariánst, melyet ,,rémálom" variánsnak is neveznek. Az eddigi adatok alapján ez ugyanis egy igen hatékony rekombináns változat, azaz két korábbi alvariáns kombinált mutációja. Az első adatok alapján pedig rendkívül hatékonyan kerüli meg az immunitást, így az újrafertőződés esélye is magasabb.

Jó hír ugyanakkor, hogy nem okoz súlyosabb tüneteket.

Az egészségügyi szervezet egyúttal azt is közölte: továbbra is ajánlott a kockázati csoportba tartozóknak felvenni a védőoltást, azaz a 60 év felettieknek, a várandósoknak, a krónikus betegségben szenvedőknek és a kisgyermekeknek.

Az EMA sajtótájékoztatóján végül arról is beszámoltak, hogy a majomhimlőt sikerült visszaszorítani az utóbbi hetekben: az esetszám állandóan csökken, így annak a vírusnak a terjedését a jelek szerint sikerült meggátolni.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.