Haág Zalán: Technikai trükkel lehetetleníti el a közgyűlési vitákat a városvezetés

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Politikai oldaltól függetlenül méltányolható előterjesztést nyújtott be Haág Zalán a pénteki közgyűlés elé. A KDNP frakcióvezetője azt kéri, hogy a Belvárosi temetőbe a 65 év felettiek és 3 év alattiak kísérőjükkel együtt ingyenesen hajthassanak be autóval.

Az indítványban a kormánypárti képviselő leírja, hogy a jelenlegi 500 forintos behajtási díj pont azokat sújtja, akik havonta többször is kijárnak a temetőbe szerettük sírjához.

– Megkeresett egy kisnyugdíjas, aki fiát vesztette el, aki fájdalmát gyermeke sírjának rendszeres látogatásával enyhíti. Neki havonta tízezer forint fölött kell fizetnie azért, hogy a temetőbe hajtson. Idősek betegek, nehezen mozognak, de nem rendelkeznek mozgáskorlátozott kártyával, így fizetniük kell.

Szomorú, hogy a legelesettebbeket sarcolja a város

– mondta lapunknak Haág Zalán. Kiemelte, hogy a városvezetés és a baloldali képviselők rendszeresen hangoztatják a társadalmi szolidaritást, most a rendelet módosításával bizonyíthatják is.

Hogy ne legyen egyszerű az előterjesztés útja, a város vezetése csavart egyet rajta

A hivatalos tájékoztatás szerint “az informatikai rendszer hibája miatt” ez a rendelettervezet csak tegnap délután került fel a város honlapjára a pénteki közgyűlés előterjesztései közé. Ráadásul így a temetői behajtást egy körben tárgyalják Binszki József alpolgármester kinevezésével.

A “kegyeleti sarc” elengedése elenyésző bevételkiesést okozna a temetőknek-állítja Haág Zalán.

– Ez sérti a Szervezeti és Működési Szabályzatot (SZMSZ), mivel nem összefüggő témákat von egybe.

Technikailag ez annyit jelent, hogy a két témát összevonva a vitában kevesebb lehetősége lesz érvelni a képviselőknek a javaslatok mellett vagy éppen ellene. Azaz lehetetlen érdemi vitát folytatni az előterjesztés ügyében – fejtette ki a KDNP-s képviselő.

A városvezetés korábban is élt már hasonló technikai trükkel, májusban az SZMSZ változtatását vonta egy kalap alá lakásrendelet módosításával – emlékeztett Haág.

Előző sztori

Gázolás miatt késnek a vonatok Szeged és Budapest között

Következő sztori

Kiderült, meddig lehet a SZÉP-kártyákat kedvezményesen használni