Közlekedés

Szegeden és környékén bicikliznek a legtöbben

Szegeden és környékén bicikliznek a legtöbben

2022. október 19., szerda
Szegeden és környékén bicikliznek a legtöbben

Aktív Magyarország államtitkárság támogatásával a Magyar Kerékpárosklub megbízásából készült el a Medián felmérése, amelyből kiderül: A Dél-Alföld 32 százaléka közlekedik kerékpárral.

A 3 ezer fős, felnőtt lakosságot érintő reprezentatív kutatásból többek között az derül ki, hogy a magyarok 63 százaléka egyáltalán nem autóval közlekedik.

De ezen belül is csak 16 százalékuk elsődleges közlekedési eszköze a kerékpár. 35 százalékuk tömegközlekedik, és alig 2 százalékuk motorozik vagy közlekedik más eszközzel - a többiek (13%) gyalogolnak.

Mindez annak ellenére van így, hogy a nagyvárosokat igen nagy számban (70-80%) lepik el a gépkocsik.

A 2022 júliusi és augusztusa között készült felmérésből az is kiderül, hogy a Dél-Alföldi régióban közlekednek lakosságarányosan a legtöbben biciklivel elsődlegesen - az itt élők 32 százaléka. Ez az itteni lakosság közel harmada. A kerékpáros közlekedés továbbra is jóval elterjedtebb a kisebb településeken, mint a nagyvárosokban.

Forrás: Magyar Kerékpárosklub

Viszonylag látványosan, de nem jelentősen csökkent 2018-ban azoknak a száma, akiknek saját biciklije van - a kutatás alapján viszont a megkérdezettek 70%-ának van elérhető kerékpár a közelében. Nem jellemzőek a nagyon drága kerékpárok, 200 ezer forintnál értékesebbet a saját biciklivel rendelkezők 3%-a használ. A legtöbben (35%) 20-50 ezer forintos biciklit birtokolnak. A kisebbektől az egyre nagyobb települések felé haladva viszont rohamosan nő a drága és csökken az olcsó biciklik aránya.

A kutatásból további érdekességként az is kiderül, hogy a legnagyobb arányban a nők, a diplomások, a városiak és a 18 és 29 év közöttiek szoktak biciklizni. Ezen kívül a megkérdezettek 61%-a rendelkezik jogosítvánnyal is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.