Svéd kutató kapta az idei orvosi Nobel-díjat

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A paleogenetika alapítója kapta a kitüntetést.

A Svéd Királyi Akadémia hétfő délelőtti bejelentése szerint 2022-ben Svante Pääbonak ítélték az orvosi Nobel-díjat, az emberi törzsfejlődés és kihalt emberlődök genomjának kutatásáért.

Svante Pääbo édesanyja a Karin Pääbó észt kémikus, apja Sune Bergström biokémikus, az orvosi Nobel-díj 1982-es díjazottja. Pääbo az Uppsala Egyetemen szerzett PhD címat az adenovírusok és az immunrendszer kutatásával. Az emberi ősök genetikáját kutató paleogenetika területének megalapítója. Jelenleg a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai intézet igazgatója.

Pääbo kezdeményezte és vezette a neandervölgyi ember genomjának feltérképezését, amelyet 2009-ben fejeztek be. A szakember ugyancsak részt vett a korábban ismeretlen emberelőd, a gyenyiszovai ember azonosításában 2010-ben.

2020-ban bekapcsolódott a koronavírus kutatásába és azt elemezte, hogy a neandervölgyi örökség milyen hatással van a Covid-19-ra adott immunválaszokra.

Tavaly az esélyesek közé sorolták Karikó Katalin biokémikust, de a 2021-es orvosi-élettani és kémiai kategóriában is mások kapták meg a Nobel-díjakat. Napokon belül kiderül ki kapja az idei biokémiai elismerést.

Előző sztori

Együtt az illegális migráció ellen-magyar-szerb-osztrák csúcstalálkozó Budapesten

Következő sztori

Közel ötezer határsértőt fogtak el az elmúlt héten