Közélet

Svéd kutató kapta az idei orvosi Nobel-díjat

Svéd kutató kapta az idei orvosi Nobel-díjat

2022. október 3., hétfő
Svéd kutató kapta az idei orvosi Nobel-díjat

A paleogenetika alapítója kapta a kitüntetést.

A Svéd Királyi Akadémia hétfő délelőtti bejelentése szerint 2022-ben Svante Pääbonak ítélték az orvosi Nobel-díjat, az emberi törzsfejlődés és kihalt emberlődök genomjának kutatásáért.

Svante Pääbo édesanyja a Karin Pääbó észt kémikus, apja Sune Bergström biokémikus, az orvosi Nobel-díj 1982-es díjazottja. Pääbo az Uppsala Egyetemen szerzett PhD címat az adenovírusok és az immunrendszer kutatásával. Az emberi ősök genetikáját kutató paleogenetika területének megalapítója. Jelenleg a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai intézet igazgatója.

Pääbo kezdeményezte és vezette a neandervölgyi ember genomjánakfeltérképezését, amelyet 2009-ben fejeztek be. A szakember ugyancsak részt vett a korábban ismeretlen emberelőd, a gyenyiszovai ember azonosításában 2010-ben.

2020-ban bekapcsolódott akoronavíruskutatásába és azt elemezte, hogy a neandervölgyi örökség milyen hatással van a Covid-19-ra adott immunválaszokra.

Tavaly az esélyesek közé sorolták Karikó Katalin biokémikust, de a 2021-es orvosi-élettani és kémiai kategóriában is mások kapták meg a Nobel-díjakat. Napokon belül kiderül ki kapja az idei biokémiai elismerést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.