Orbán Viktor: Ma nem meghalni kell a hazáért, hanem élhetünk érte

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

1956 nem egy város, hanem az egész ország, sőt az egész nemzet forradalma volt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Zalaegerszegen.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából, a Mindszentyneum épületének ünnepélyes átadóján tartott beszédében a kormányfő kiemelte: “a bennünket, vidékieket lesajnáló baloldal szerint nem helyénvaló” Zalaegerszegen ünnepelni, “ahogy ők mondják, csak Zalaegerszegen”. Nem értik, hogy Budapest nem azonos az országgal – fogalmazott.

A kormányfő a magyar egyházi világ nagy alakjait méltatva kijelentette: ők nem csak a hit dolgaiban jelentenek igazodási pontot.

A nagy magyar katolikus egyházfők nemcsak az evangélium hirdetésében jártak az élen, de útmutatással, tetteikkel életükben és halálukban is “Mária országát, Magyarországot” szolgálták – mondta.

Hangsúlyozta: a legnagyobb magyar egyházfők mindig prófétaként vezették a magyar népet, és “ellátták a szellemi országvezetés feladatát a politikai vezetők mellett, vagy ha kellett – és gyakran kellett – a politikai vezetők helyett is”. Hozzátette, Mindszenty József ilyen főpap volt.

Arról is beszélt, a forradalom hősei nagyon különbözőek voltak, de ugyanaz az idea hajtotta tetteiket, ők mind a szabad Magyarország szerelmesei voltak. Szerinte 1956-ban minden észszerű feltétel adva volt ahhoz, hogy Magyarországon erőszakmentes legyen az átmenet. Hozzátette: az első napokban még működött a terv, magyarok százezrei vettek részt a forradalomban, a szovjetek összezavarodtak, és ha a Nyugat nem árulja el őket, 1945 után másodszor is sikerrel jártak volna a magyarok.

A magyarok igazságát csak a magyarok mutathatják meg a világnak, és csak a magyarok védhetik meg saját igazságukat a fenyegető veszélyekkel szemben – összegzett Orbán Viktor.

1956-ban megtanultuk, hogy nehéz időkben csak az összefogás segíthet. Ezért ne törődjünk azokkal, akik “hol az árnyékból, hol a brüsszeli magaslesről lövöldöznek Magyarországra”, ott fogják végezni, ahol az elődeik – mondta. Hangsúlyozta, hogy mióta nemzeti kormánya van Magyarországnak, minden válságból erősebben jött ki az ország, mint ahogy belement.

,,Most is felkészültünk, megőrizzük a gazdaság stabilitását, mindenkinek lesz munkája, a rezsicsökkentést meg tudjuk védeni, a családok pedig nem maradnak magukra.” – szögezte le Orbán Viktor, hozzátéve: a kormánynak megvan ehhez az ereje és a tapasztalata.

Arról is beszélt, hogy a “mi igazi tragédiánk”, hogy a kommunisták az őket támogató szovjet kalasnyikovok segítségével visszatértek, és béke helyett ott folytatták, ahol október 23-án abbahagyták: osztályharc, proletárdiktatúra, pártállam, politikai börtönök, kivégzések. Dicsőség az áldozatoknak, tisztelet az ellenállóknak! – hangoztatta.

(MTI)

Előző sztori

Az Országház előtt is felavatták a magyar zászlót

Következő sztori

Mihálffy Béla: „A békéért kell küzdenünk!”