Politika

Joób Márton: Nincs olyan dolog az önkormányzatnál ami ne Botka László jóváhagyásával történne

Joób Márton: Nincs olyan dolog az önkormányzatnál ami ne Botka László jóváhagyásával történne

2022. október 20., csütörtök
Joób Márton: Nincs olyan dolog az önkormányzatnál ami ne Botka László jóváhagyásával történne

A legutóbbi közgyűlésen éles kritikát fogalmazott meg a Sport és Fürdők Kft. vezetőjével szemben. Mi az, amiért alkalmatlannak tartja?

A Sport és Fürdők Kft. vezetése egy igen bonyolult feladat, mivel itt a közel 30 létesítmény üzemeltetése mellett, sportolókkal, egyesületekkel, szövetségekkel, oktatási intézményekkel és a lakossággal is együtt kell működni, ki kell őket szolgálni, mindezt úgy, hogy a cég az önkormányzattól kapott több, mint 1 milliárd forintos működési támogatás mellett megfelelő piaci bevételeket is produkáljon.

Az aktuális cégvezetőnek soha nem volt ilyen rossz kapcsolata az alkalmazottakkal, egyesületekkel, lakossággal, ráadásul a cég saját bevételei is lecsökkentek. Véleményem szerint a cég egy nagyon kedvezőtlen irányba halad. Eléggé kiábrándító ezt látni, és igen, úgy gondolom, hogy ebben az ügyvezetőnek jelentős szerepe van.

Jelenleg nincs megfelelő képviselete a sportegyesületeknek az önkormányzatnál, és véleményem szerint a cég ügyvezetője sem tesz semmit, hogy segítse az egyesületeket a túlélésben, hanem fűnyíró elvként bezárná az összes létesítményt.

Botka László polgármester szerint Ön nem akar mást évek óta, csak hogy a saját embere kapja meg a pozíciót. Van alapja ennek az állításnak, és ha igen, akkor mi az, amiért Ön jelöltje alkalmasabb lenne a cég vezetésére?

Meglehetősen cinikus megjegyzés volt ez a polgármester úrtól. Nincs konkrét választottam. Javaslataim vannak, de

a nyílt pályáztatás híve vagyok annak érdekében, hogy megtaláljuk a legjobb vezetőt. A Sport és Fürdők Kft esetében, Botka László kikerülve a pályáztatás lehetőségét, Nagy Katalint bízta meg az ügyvezető pozíció betöltésére. Véleményem szerint ez hiba volt,

mert egy pályáztatás és az ottani mechanizmus -még ha tudjuk is, hogy a polgármester jelöltje lesz a befutó- lehetővé teszi azt, hogy az egész eljárás a nyilvánosság előtt történjen. 

Információink szerint van remény arra, hogy nyitva maradjon a régi sportuszoda és a régi sportcsarnok. Ön hallott erről?

Egyelőre a pénteki közgyűlési előterjesztésben közel két hónapos bezárás szerepel a sportcsarnok és sportuszoda esetében is. A város, a rezsiköltségek megemelkedése miatt nagyon nehéz helyzetben van. Így jelenleg az a fontos, hogy az önkormányzat valahogyan túlélje a telet. 

De úgy gondolom, hogy egy megyei jogú város megengedheti magának azt, hogy legalább egy uszodát nyitva tartson, különösen úgy, hogy az egyesületek is részt vállalnának a megemelkedett költségekből.

Ezért arra kérem Botka László Polgármester urat, hogy segítsük a sportolóinkat és biztosítsunk legalább minimális edzési lehetőséget a vízilabdázóknak, úszóknak, búvárúszóknak, és tartsuk nyitva legalább az egyik uszodát! És kezdjünk tárgyalást a jégpálya nyitvatartási lehetőségéről, mert a jeges sportágak kinyírását jelentené az, ha egy egész szezonra bezárjuk a létesítményt.

Frakció társai hogyan állnak a sportlétesítmények bezárásához, mennyire érzi, hogy támogatnak egy-egy kompromisszumos megoldást?


Botka Lászlóval egy frakcióban ülök, és sajnos ebben a kérdésben többszöri kérésem ellenére sem fogadott. A kompromisszumos megoldást a frakció többi tagja csak abban az esetben támogatja, ha az előzetesen a polgármesteri szűrőn átment. 

Nem ez volt az első alkalom, hogy vitába szállt Botka Lászlóval. Bár többször jelezte, hogy a munkáját elismeri és tiszteli, de nem fogja véka alá rejteni a kritikát sem. A korábbi évekhez képest mi változott, mi hozta elő a kritikát? Korábban nem volt ok a kritikára?

 Elsősorban a Sport és Fürdők Kft miatt mérgesedett el a kapcsolatunk, de emellett látni kell azt, hogy

Szegeden egyszemélyes vezetés van, nincs olyan dolog az önkormányzatnál, ami ne Botka László jóváhagyásával történne.

Éppen ezért nem igazán van szükség olyan emberre, aki esetlegesen új irányokat nyitna. Én pedig nem azért lettem önkormányzati képviselő, hogy csak a gombokat nyomogassam, mert ezt várja el a frakció. Ma húsz éve polgármester Botka László, ami egyfelől nagyon nagy teljesítmény, másrészről

ennyi idő alatt egy vezető elfáradhat, ami abban is megnyilvánul, hogy nem igazán mozog az emberek között.

Ettől függetlenül tisztelem a polgármester urat, még akkor is, ha egyet nem értésemet fejezem ki, vagy kritikát fogalmazok meg irányában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.