Kormányinfó: Jelentős béremelést kapnak a pedagógusok

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A csütörtöki kormányinfót Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a kormányülésen áttekintették az uniós tárgyalások jelenlegi állását, és abból azt látják, hogy jó esély mutatkozik eredményesen zárni a tárgyalásokat, mind a 17, a magyar kormány által tett vállalást telejsíteni fogják. Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszönte meg a kormányfők döntését, amivel hozzájárultak a határidők hosszabbításához.

HÁROM LÉPCSŐBEN EMELIK A PEDAGÓGUSOK BÉRÉT

A kormány maximálisan elkötelezett a vállalások teljesítése érdekében, a tárgyalások része a jelentős pedagógusbéremelés is

-emelte ki Gulyás Gergely.

A miniszter azt is elmondta, hogy ezen a területen a Bizottság konstruktívan lépett fel, ha a megállapodás létrejön már 2025-re eléri a diplomás átlagbér 80 százalékát a pedagógusbér.

Jövőre 21 százalékkal emelhetik a pedagógusok bérét, az azt követő évben 25 százalékkal, egy évvel később pedig a jelenlegi bázishoz mérten 29-30 százalékkal kell emelni a béreket. 

MAGYARORSZÁG ENERGIAELLÁTÁSA BIZTOSÍTOTT


A korményülés a másik fontos témája a magyar energetikai helyzet volt. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy

az ellátás biztosított, noha az árak Európában az árak elszabadultak.

Két fontos kérdés van, van-e elérhető energia, földgáz, és az mennyibe kerül-erre a legtöbbször nagyon magas árat kapnak válasznak. Ugyanakkor az jó hír, hogy hazánknak rendelkezésre áll elég energiaforrás.

“A gázellátás félévig biztosított lenne, ha „egyetlen molekula gáz sem érkezne”.

Ha a Bizottsággal sikerült megállapodni, akkor az RFF hitelrészét zöld átállásra, illetve villamosenergia-hálózat fejlesztésre költenének.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy úgy számolnak, hogy

megállapodás esetén az első utalás év végén, jövő év elején érkezhet.

PÉNTEKEN INDUL A NEMZETI KONZULTÁCIÓ

Szintén újságírói kérdésre mondta el Gulyás Gergely, hogy a brüsszeli szankciók kapcsán indított nemzeti kozultációs íveket péntektől kézbesítik.

Előző sztori

A nemzeti konzultációt támadja a baloldal

Következő sztori

Ingyen konyha és szükséglakás, avagy Németország napjainkban