Sport

Körkép: a szegedi sportlétesítmények egyelőre nyitva maradnak

Körkép: a szegedi sportlétesítmények egyelőre nyitva maradnak

2022. október 8., szombat
Körkép: a szegedi sportlétesítmények egyelőre nyitva maradnak

Szent Gellért Fórum

A 2019-ben átadott Szent Gellért Fórum tervezésénél és építésénél is arra törekedtek, hogy a legmodernebb technikával tudjon működni a létesítmény. A fenntartható és környezettudatos tervezés már eddig is kamatozott, és az energiaválság alatt is kamatozik. A Fórum üzemeltetésében további takarékossági intézkedéseket léptettek életbe október első napján. Ezek között első helyen áll a hőmérséklet korlátozása, így a létesítmény helyiségeiben és tereiben a fűtéssel biztosított léghőmérséklet a 20 fokot nem haladhatja meg. Ez alól a labdarúgócsapat által használt egészségügyi szobák kivételt képeznek. Arról, hogy a megszokottnál hűvösebb van tájékoztató feliratokat helyeztek ki, amiben a dolgozókat és a látogatókat is kérik, hogy takarékoskodjanak az energiával. A Szent Gellért Fórum légtechnikai berendezéseit kizárólag a rendezvények, meccsek idejére kapcsolják be, a terület térvilágításai az éjszakai órákban a csökkentett üzemmódban, üzemelnek.

Ennek egyik fontos részeként a stadionban és az edzőpályákon nem rendeznek villanyfényes mérkőzéseket.

A dolgozókat arra kérték, hogy a munka befejezésével a fűtőtesteket, illetve elektromos eszközöket kapcsolják le, elkerülve ezzel az indokolatlan működtetésüket.
Kiemelték, hogy a Fórumban dolgozó biztonsági szolgálat járőrei fokozott figyelmet fordítanak az energia takarékossági intézkedések betartására és betartatására.

SPOROLÁS A FUTBALLBAN

Információink szerint vannak olyan alacsonyabb osztályú Csongrád-Csanád megyei sportklubok, amelyeknél már határozott lépéseket tettek a spórolás érdekében. Így például nem használhatják a villanyvilágítást adó kandelábereket, vagy az öltözőt nem fűtik, esetleg a fürdéshez használható bojler teljesítményét is visszavették minimálisra.Ehhez kapcsolódóan például az egyik osztrák, szintén alacsonyabb ligás klubnál egyelőre csak annyit kértek a játékosoktól, hogy ne minden nap használják a szaunát. Nyilván ebben is lehet még majd változás az idő előrehaladtával, illetve az újabb számlák megérkezése után.

Tiszavirág Sportuszoda

A Tiszavirág Sportuszodát üzemeltető Szegedi Sport és Fürdők Kft. október 1-től vezetett be energiatakarékossági intézkedéseket. Az egészséges sportolás biztosítása érdekében a verseny- és bemelegítő medence hőmérsékletét legalább 26 fokon tartják, a tanmedence hőfoka 31-32 fok közötti hőmérsékletre kerül beállításra. A külső-belső melegvizes medence külső és belső víztömege egymástól nem választható el, a két rész külön nem üzemeltethető, ezért azt nem használhatják a látogatók. A zuhanyzáshoz használt víz hőmérsékletét 35-37 fok közötti értékre állították be, az aula, büfé előtere, illetve a torna- és kondicionáló termek 18-19 fok közötti hőmérsékleten működnek.

Vízitelep

– Nekünk gáz- és villanyfogyasztásra érvényes szerződésünk van a jövő évig, és én nem érzékelem azt, hogy a szolgáltató kezdeményezte volna ennek az érvényes szerződésnek a felmondását. Így mi azt gondoljuk, hogy a megállapodás határidejének lejártáig az eddigi árakkal számolhatunk. Jelentős rezsiárcsökkentést éppen ezért még nem érzékeltünk. Viszont az üzemanyagköltségeket rendkívül nehéz kezelni, mert az terhel minket, és a nyáron ez jelentős többletkiadás volt és lesz is. A motorosoknak menni, kísérni kell a sportolókat a vízen biztonsági és szakmai okokból egyaránt. Pillanatnyilag tehát ez az, ami érint minket, illetve az, hogy mindennek jócskán felment az ára, nemcsak a közüzemi díjaknak.

De működőképesek vagyunk, fent tudjuk tartani a létesítményt, ám ezelőtt is nagyon komolyan dolgoztunk azon, hogy többletbevételeket szerezzünk a saját létesítményünk működtetése kapcsán, és ebből fedezzük a felmerülő plusz költségeket.

Sajnos tagdíjat is kellett emelnünk, pedig ezt nem terveztük és nem akartuk. Nem nagy mértékű, de azért emelésről van szó. Illetve nagyon takarékos gazdálkodással megpróbáljuk ugyanazokat a szakmai feltételeket biztosítani, mint eddig, és minden olyat levenni, amely feleslegesnek tűnik. Ha például Budapestre a szövetségbe kell mennem, akkor felülök a vonatra, nem a kocsit használom. Van napelemünk, de szeretnénk ezen a területen is fejleszteni, amelyhez keressük a forrásokat. A felső Tisza-parti épület tetején szépen elférnek a napelemek, amelyekkel hatékonyabban működtethetnénk a saját tulajdonú, tehermentes épületünket – mondta Petrovics Kálmán, az MVM Szegedi VE ügyvezető igazgatója.

Újszegedi teke- és bowlingcentrum

– Két lehetőség van ebben a helyzetben: bezárunk vagy nyitva tartunk, és vállaljuk a felmerülő, jelentős többletköltségeket. Kapcsolgassuk le a villant? Vagy ne fűtsünk? Ha a teke- és bowlingpályát használjuk, akkor kell hozzá villanyvilágítás meg megfelelő hőmérséklet.

Azzal lehetne igazán spórolni, ha nem gázzal fűtenénk, de ezt nem tehetjük meg, és amúgy sem mindenkinek alkalmas rá az elektromos hálózata.

Napelemrendszerünk van, és ez mindenképpen segítség, de nem elég arra, hogy a nagyjából hétszeresére megnövekedett éves áram- és gázfogyasztásban jelentős könnyebbséget nyújtson. A tekecsapat sorsa egyelőre erre az évre rendezett, hiszen élő szerződésünk van a várossal és a névadó szponzorral is. Ha mindenki tartja magát a leírtakhoz, akkor nincs gond, és tudunk létezni. De a forint gyengülése nem kedvez, és akárhova is utazunk, így most például a müncheni Európa-kupára, minden, így a szállás, az étkezés, az utazás költsége körülbelül kétszeresére növekedett az előző időszakhoz képest – nyilatkozta Karsai Ferenc, az újszegedi teke- és bowlingcentrumot működtető kft. egyik ügyvezetője, valamint a Zengő Alföld Szegedi TE tekecsapatának elnöke.

Szabadidősport

A tömegsport és szabadidősport rendezvényeket és létesítményeket sem kerüli el az energiaválság. A Csongrád Megyei Szabadidősport Szövetség (CSOMSZISZ) rendezvényei, ameddig az időjárás engedi, szabadtéren lesznek. A téli időszakban tervezett események szervezésénél kiemelt figyelmet fordítanak az energiatakarékosságra. -Korábbi években is több olyan rendezvényünk volt, ahol a környezettudatos életmódot, így az energiatakarékosságot népszerűsítettük. Az eseményeinket természetesen befolyásolja az energiaválság, de ezekhez igazodva tervezzük azokat. Azon dolgozunk, hogy az évek óta népszerű programjaink ne maradjanak el és az azokon résztvevők komfortosan érezzék magukat. Ehhez partnereinktől minden segítséget megkapunk, így biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk a megfelelő megoldásokat minden esetben-mondta Süli András a CSOMSZISZ elnöke.

KIVÁRÁSRA JÁTSZANAK A FITNESZTERMEK

A szegedi fitnesztermek is a talpon maradásért dolgoznak. Információink szerint a bezárást sem véglegesen sem időlegesen egyik terem sem tervezi, ugyanakkor az energiatakarékosság jegyében a nagy energiaigényű berendezések, például a szaunák használatát több helyen is korlátozhatják. A fűtésen és a világításon is igyekeznek spórolni, de ott minden esetben az egészséges környezet fenntartását tartják szem előtt. Az egyik szegedi terem tulajdonosa elmondta, hogy hasonló helyzetben vannak, mint a vendéglátóhelyek, mert ha radikálisan árat emelnek, akkor a vendégek száma csökken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.