PROMO

FENNTARTHATÓ ZÖLD KÉMIA ÉS MOBILITÁS KOMPETENCIA KÖZPONT A SZTE-N

FENNTARTHATÓ ZÖLD KÉMIA ÉS MOBILITÁS KOMPETENCIA KÖZPONT A SZTE-N

2022. október 11., kedd
FENNTARTHATÓ ZÖLD KÉMIA ÉS MOBILITÁS KOMPETENCIA KÖZPONT A SZTE-N

A kőolaj kitermelési hatékonyságának növelése, új üzemanyag-keverékek kifejlesztése és új analitikai módszerek alkalmazása a motorok károsanyag-kibocsátásának mérésére – többek között ez a feladata a Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központnak, amely a Szegedi Tudományegyetemen jött létre közel 4,5 milliárd forint költségvetéssel, a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.-vel konzorciumban.(x)

A 4 milliárd forint támogatással megvalósuló Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ a GINOP-2.3.4-15 - Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ- Kutatási infrastruktúra fejlesztése elnevezésű projekt keretében jött létre, melynek konzorciumvezetője az SZTE, partnere pedig a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt, kiemelt együttműködő ipari partnerük az AUDI HUNGARIA Zrt.

Forrás: Szegedi Tudományegyetem

Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE Tudományos és innovációs rektorhelyettesének elmondása szerint a 2020. június 1. és 2023. január 31. között megvalósuló projekt célja olyan, piaci megalapozottságú kompetencia központ kialakítása a Szegedi Tudományegyetemen, ahol a fő kutatási irányokat az ipari partner jelöli ki, az alap-, az alkalmazott kutatásokat és kísérleti fejlesztéseket egységébe foglalva.

A kompetencia központ 1. kutatási fókuszterülete a tenzidek (felületaktív anyagok) fejlesztése, a második a megújuló üzemanyagok hatásvizsgálata, a harmadik pedig az alternatív gázelemző mérőberendezések fejlesztése.

A világon jelenleg rendelkezésre álló kőolaj termelési technológiákkal 20-30 százalék kitermelési hatásfok érhető el. A kompetencia központ keretei között megvalósult fejlesztések célja az, hogy a kőolaj telepekben maradó további készletek lehető legnagyobb részét kitermelhetővé tegyék. Ehhez új típusú tenzidek és keverékeik összetételének kidolgozására és vízoldható polimerek elegyeinek előállítására, minősítésére, olajipari felhasználhatóságának folyamatos vizsgálatára van szükség.

A 2. kutatási pillér a megújuló üzemanyag hatásvizsgálata, melynek célja megújuló forrásból származó, „low carbon” üzemanyagok hatásának vizsgálata a belsőégésű motorok működésére és károsanyag-kibocsátására. Ez a kutatási terület kiemelt jelentőségű úgy az SZTE, mint a MOL Nyrt és az AUDI HUNGARIA Zrt. számára, mivel az elektromobilitásra való átállás mellett a már forgalomban lévő, belsőégésű motorral szerelt járművek bevonása is elengedhetetlenül szükséges a klímacélok eléréséhez.

A kompetencia központ 3. kutatási pillére olyan alternatív gázelemző berendezések fejlesztése és bevezetése az autóipari felhasználásba, melyek fotoakusztikus elven működve a korábbiaknál pontosabb, megbízhatóbb károsanyag-kibocsátás mérést tesznek lehetővé.

Az SZTE és a szakmai partnerei az oktatásban is együttműködnek. A vegyészmérnök BSc képzés 2022. szeptemberben indult az SZTE-n, az MSc képzés 2023-ban fog. Továbbá, a már diplomával rendelkezők számára szakirányú továbbképzést biztosít majd az SZTE az ipari partnerek szakembereinek bevonásával. Mindehhez a kompetencia központban működő laboratóriumok, az SZTE meglévő infrastruktúrájával kiegészülve biztosítják a gyakorlatorientált képzéshez szükséges feltételeket.

Támogatott tartalom!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.