Közélet

Tanártüntetés: egyeztetésre hívta a sztrájkbizottságot a közoktatási államtitkár

Tanártüntetés: egyeztetésre hívta a sztrájkbizottságot a közoktatási államtitkár

2022. október 27., csütörtök
Tanártüntetés: egyeztetésre hívta a sztrájkbizottságot a közoktatási államtitkár

Az erről szóló levelet a vasárnapi budapesti diákdemonstrációt követően kapták Maruzsa Zoltántól - közölte Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője.

A sajtótájékoztatót azt megelőzően tartották, hogy Budapesten élőláncot alakítottak diákok, szülők, pedagógusok és támogatóik az Egységes Diákfont kezdeményezésére.

Az ügyvivő elmondta: az élőlánccal egy időben sok ezer pedagógus teszi le a munkát csütörtökön országszerte gördülő sztrájk keretében. Továbbá a 60 tankerületi központból 33 előtt lesz összesen 65 demonstráció, megmozdulás.

Nagy Erzsébet arról is beszámolt, hogy november 18-ra újra országos sztrájkot hirdettek, illetve november 2-án a közoktatás helyzetéről szóló vitanapot tartanak az Országgyűlésben.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke közöle, hogy november 22-én, a magyar közoktatás napján demokráciaórákat tartanak az iskolákban a diákoknak, november 26-án pedig "nemzeti konzultációra" várnak mindenkit a nemzet főterére, a budapesti Kossuth térre.

Pirint Gergő, az élőláncot kezdeményező Egységes Diákfront képviselője hangsúlyozta, hogy nyolc városban szerveztek összesen 61 demonstrációt az oktatás szabadságáért.

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója azt kifogásolta, hogy miközben már két hónapja zajlanak a tüntetések az oktatás szabadságért, a közoktatásért felelős miniszter, Pintér Sándor egy szót sem szól, és szintén hallgat Orbán Viktor miniszterelnök. Amíg nem érnek el eredményt, nem hagyják abba a tiltakozást - tette hozzá Törley Katalin.

Via: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.