Aszalt gyümölcsöt előállító üzemet adtak át Morahalmon

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Átadták az MPM Research Kft. vízelvonásos technológiával működő, Kavali nevű zöldség- és gyümölcsfeldolgozó gyártóüzemét csütörtökön Mórahalmon.

A Kavali projekt csaknem 850 millió forintból valósult meg, amelyhez a társaság az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap pályázatán 423,6 millió forint támogatást nyert.

A gyártóüzemben olyan kíméletes, alacsony hőmérsékletű vákuumszárítási technológiával dolgoznak, amelynek segítségével megmarad a gyümölcs és a zöldség beltartalmi értéke és aromája. A mikrohullámú vákuumszárítás segítségével jellemzően gyümölcsökből és zöldségekből különböző ropogós állagú termékeket készítenek, amelyek alapanyagként értékesíthetők más élelmiszergyártók részére – ismertették.

Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletéért felelős helyettes államtitkára a megnyitón úgy fogalmazott, az élelmiszeripar egy “hihetetlenül innovatív ágazat”, amit a beruházás is alátámaszt. A különleges vízelvonási technikát példaértékűnek nevezte a helyettes államtitkár.   

Mihálffy Béla, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, ez a projekt azt bizonyítja, hogy ebben

“a nem túl rózsás helyzetben is” eltökélt munkával, kitartással és egy kis szerencsével virágzó és komoly vállalkozást lehet kialakítani.

SIKERES CÉG ÉRKEZETT A TÉRSÉGBE

Az MPM Research Kft. ipari inkubációs központként fejlesztési projekteknek kínál szakmai támogatást. A társaság elsősorban gyártóüzemek kialakítására, célgépek tervezésére és kivitelezésére, valamint gyártástámogató szoftverek fejlesztésére specializálódott. Fejlesztéseik a legfrissebb kutatási és technológiai eredményeket felhasználva nyújtanak innovatív megoldásokat, így azok minőségükben is megfelelnek a nemzetközi standardok elvárásainak. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az MPM Research Kft. 2020-as nettó árbevétele 826 millió forint volt, egy évvel korábban pedig 738,7 millió forintot tett ki. A cég 2020-ban 156,7 millió forint nyereséggel zárt, míg 2019-ben az adózott eredménye 20 millió forint volt.

Előző sztori

Mit vegyek fel egy férfi farmerdzsekihez?

Következő sztori

A Cserepes sor két arca