Tudomány

A kvantum-számítástechnika úttörői kapták a fizikai Nobel-díjat

A kvantum-számítástechnika úttörői kapták a fizikai Nobel-díjat

2022. október 4., kedd
A kvantum-számítástechnika úttörői kapták a fizikai Nobel-díjat

Alain Aspect, John F. Clauser és Anton Zellinger kapja meg 2022-ben a Svéd Királyi Akadémia elismerését a fizikusok között a kvantummechanika és kvantuminformáció természetének kutatásáért.

A francia Alain Aspect a Paris-Saclay Egyetem fizikusa, a 79 esztendős John Francis Clauser a Berkeley Egyetem elméleti fizikusa, és a 77 esztendős osztrák Anton Zeilinger a Bécsi Egyetem professzora. Mindhárom az összefonódó kvantumrészecskék kutatásában értek el áttörést.

Munkásságuk kiterjesztette a kvantummechanika technikai lehetőségeit, kardinális felfedezéseket tettek a kvantum-számítógépek és a kvantum-teleportáció területén.

A trió már három évtizede várományosa a fizikai Nobel-díjnak, a díjjal kapcsolatban megszóltaltatott szakértők már „örökös jelöltként” emlegették őket.

A Svéd Királyi Akadémia holnap a kémiai Nobel-díjat adja át, ahol az orvosihoz hasonlóan szintén jelölt Karikó Katalin az mRNS-technológiában elért áttöréséért. Ezt követi csütörtökön az irodalmi Nobel-díj, ahol szintén évtizedek óta a ,,jelöltek" között van a magyarok közül Krasznahorkai László és Nádas Péter.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.