A kvantum-számítástechnika úttörői kapták a fizikai Nobel-díjat

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Alain Aspect, John F. Clauser és Anton Zellinger kapja meg 2022-ben a Svéd Királyi Akadémia elismerését a fizikusok között a kvantummechanika és kvantuminformáció természetének kutatásáért.

A francia Alain Aspect a Paris-Saclay Egyetem fizikusa, a 79 esztendős John Francis Clauser a Berkeley Egyetem elméleti fizikusa, és a 77 esztendős osztrák Anton Zeilinger a Bécsi Egyetem professzora. Mindhárom az összefonódó kvantumrészecskék kutatásában értek el áttörést.

Munkásságuk kiterjesztette a kvantummechanika technikai lehetőségeit, kardinális felfedezéseket tettek a kvantum-számítógépek és a kvantum-teleportáció területén.

A trió már három évtizede várományosa a fizikai Nobel-díjnak, a díjjal kapcsolatban megszóltaltatott szakértők már „örökös jelöltként” emlegették őket.

A Svéd Királyi Akadémia holnap a kémiai Nobel-díjat adja át, ahol az orvosihoz hasonlóan szintén jelölt Karikó Katalin az mRNS-technológiában elért áttöréséért. Ezt követi csütörtökön az irodalmi Nobel-díj, ahol szintén évtizedek óta a ,,jelöltek” között van a magyarok közül Krasznahorkai László és Nádas Péter.

(via Index)

Előző sztori

Száz éves a Füvészkert

Következő sztori

Elhalasztják a szegedi Horthy Miklós-emlékmű avatását