Sport

Szalai Ádám csodagóljával nyert a magyar válogatott a németek ellen

Szalai Ádám csodagóljával nyert a magyar válogatott a németek ellen

2022. szeptember 23., péntek
Szalai Ádám csodagóljával nyert a magyar válogatott a németek ellen

Ahogy a Nemezetek Ligája idei kiírásának minden idegenbeli mérkőzése előtt, most is együtt vonult a magyar tábor Lipcse belvárosából a Red Bull Arénához. Rögtön tegyük hozzá, hogy a többi helyszínhez hasonlóan most is békés, de igazi meccshangulatban. A közös vonulásban és szerencsére a békés hangulatban sincs semmi meglepő.

Ismét több száz magyar vonult együtt a meccsre.

Nem úgy Marco Rossi kezdőcsapatában. A magyar kapitány ismét meglepőt húzott, amikor 18 éves Kerkez Milost a kezdőcsapatba jelölte. Az utánpótlás korában Hódmezővásárhelyen is játszó 18 éves hátvéd először lépett pályára a válogatottban. A holland AZ Alkmaar játékosa Szerbiában született, de pályafutása Magyarországhoz köthető, évekkel ezelőtt határozottan kijelentette, hogy a magyar válogatottban szeretne pályára lépni.

A magyar válogatott kezdőcsapata a németek elleni mérkőzésen. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A Red Bull Arénában a kezdésnél azt hihettük hazai pályán játszik nemzeti csapatunk, a szektornyi magyar szurkoló hangját lehetett csak hallani.

Csak a magyar tábort lehetett hallani a kezdésénél.

Bátor kezdéssel „hálálták meg” ezt a játékosok és ha nem is harcoltak ki fölényt, de inkább válogatottunk irányította a meccset. Kerekez Milos kétszer is szépen iramodott meg a szélen, sőt a 17. percben az addigi legígéretesebb akcióban is részt vállalt. Nagy Ádám, Kerekez, Fiola volt a labda útja, majd Szalai Ádám lőtt 20 méterről, de a labda szögletre pattant.

A szögletet Szoboszlai adta be a rövidre, ahol Szalai Ádám sarokkal a hosszú felsőbe húzta a labdát. PARÁDÉS GÓL, talán az eddigi legszebb amit címeres mezben szerzett. A magyar válogatottól a mai és a hétfői meccsen búcsúzó csatár egy mozdulattal mutatta meg, hogy miért fog nagyon hiányozni a csapatból a pályán is. (0-1)

A gólt ide kattintva tudja visszanézni-érdemes, ritka szép találat volt.

Szalai Ádám a gólját ünnepli. Meseszrűen kezdődött a búcsúja a címeres meztől (Fotó:MTI/Illyés Tibor)

A gól után is remek ritmusban folytatta válogatottunk a meccset amellett, hogy hátul remekül zárt a védelem, elől is nekünk volt újabb nagy helyzetünk, például amikor Fiola az elalvó védők mellett ugratta ki Gazdagot, Ter Stegennek kellett lábbal tisztáznia. A németek legnagyobb helyzete egy szöglet után alakult ki, amikor Sané 21 méterről lőtt a kapu fölé, méterekkel.

Nézve a válogatott tavalyi Eb szereplését, és az idei Nemzetek Ligája sorozatot, már egyáltalán nem meglepő a kijelentés, hogy inkább csapatunk irányította a mérkőzést, ha németek támadtak is, átütő erő nem volt bennük. Bátran, szervezetten és precízen játszott minden magyar játékos. Lehet ez volt az, ami nem tetszett a német szurkolóknak, akik a 35. percben a szöglethez készülő, egyébként éppen a RB Leipzigben játszó Szoboszlai Dominikot dobálták meg műanyag poharakkal.

"Hazai pályán" dobálták pohárral Szoboszlai Dominikot a német szurkolók...

A félidő végén azért a németek is megmutatták, hogy cseppet sem mindegy nekik, hogy milyen eredménnyel zárják a mai meccset. Előbb Müller fejesét kellett Gulácsinak védenie, majd Rüdiger okozott némi zavart a magyar kapu előtt. Ordítóan nagy gólhelyzetig azonban nem jutottak, és ez nem csak az utolsó percre, hanem az egész félidőre igaz. Jogosan fütyülte sajátjait a német közönség.

A második félidőben rápakoltak egy lapáttal a németek, a kapu elé szorították válogatottunkat. Az 53. percben egy pillanatra meg is fagyott a levegő a magyar táborban, amikor Müller a hálóba lőtt, a partjelző lest jelzett-jogosan, maradt a magyar vezetés. Amihez kellett az 57. percben Gulácsi első bravúrja is. Werner 16 méteres lövését tolta szögletre a levegőben úszva.

Nem csak Szoboszlai Dominik, minden magyar nagyot küzdött a mérkőzésen. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Nyomtak a németek, de a védelmünk állta a sarat, mindig volt egy tökéletes helyen védekező magyar, akiben elakadt a labda. Kontrákat próbálkoztunk ugyan, de ezek közül egy volt igazán veszélyes. A Szalai Ádámot váltó Ádám Martin a 72. percben szépen vált le emberéről, 10 méterről a hosszú alsó felé lőtt, Ter Stegen nagy bravúrral védett. Az ellentámadásból Kimmich egyenlíthetett volna, 17 méterről lőtt kapura, a labda a jobb alsó mellett hagyta el a pályát. Bár a játékvezető 5 percet hosszabbított, de több helyzete már nem volt a németeknek.

A magyar válogatott hétfőn, hazai pályán az olaszok ellen lép pályára a Puskás Ferenc Arénában. Ha pontot szereznek, akkor megnyerik a csoportot és bejutnak a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe. Az a győzelemmel biztos, hogy a következő Nemzetek Ligáját is a legjobbak között kezdi a magyar válogatott.

Marco Rossi, magyar szövetségi kapitány meccs utáni értékelése:

https://www.youtube.com/watch?v=370LhRcS25s

NEMZETEK LIGÁJA, A-LIGA,3. CSOPORT, 5. FORDULÓ
NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG0–1 (0–1)
Lipcse,
Red Bull Arena,39 513néző.V:Vincic (szlovén)
NÉMETORSZÁG:Ter Stegen – J. Hofmann, Süle, Rüdiger, Raum – Kimmich, Gündogan (Musiala, 69.) – Gnabry (Kehrer, a szünetben), Th. Müller (L. Nmecha, 85.), L. Sané – Werner (Havertz, 69.).Szövetségi kapitány:Hans-Dieter Flick
MAGYARORSZÁG:
Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Fiola, Nagy Á. (Styles, 78.), Schäfer, Kerkez – Gazdag (Kleinheisler, 67.), Szoboszlai (Nego, 85.) – Szalai Á. (Ádám, 67.).Szövetségi kapitány:Marco Rossi
Gólszerző:Szalai Á. (17.)

(A SzegedMa helyszíni tudósítását a Magyar Sportújságírók Szövetség Csillag Imre Ösztöndíj-program támogatta)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.